V naravi ne more vsak početi, kar se mu zahoče

Planinsko društvo Ajdovščina je danes v Dvorani prve slovenske vlade gostilo skupščino Planinske zveze Slovenije. Ta povezuje 287 društev in več kot 55.000 planincev in je po številu članov največja športna organizacija v Sloveniji. Danes so v svojo sredino sprejeli še tri društva in potrdili vse predlagane sklepe, tudi o selitvi sedeža PZS na novo lokacijo. Veliko besed so namenili tudi zakonu o planinskih poteh.

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > . Ob pregledu opravljenega dela v lanskem letu in predstavitvi načrtov ter izzivov za leto 2018, so udeleženci redne letne skupščine srečanje izkoristili tudi za pogovore in delavnico o izhodiščih izvedbenih aktivnosti zakona o planinskih poteh. Ta je bil sprejet leta 2007, a vse aktivnosti še niso zaključene. Kot je med drugim poudaril predsednik PZS Bojan Rotovnik, v sodelovanju s pristojnimi ministrstvi urejajo zadnje podrobnosti glede postopkov in si želijo, da se bodo lahko čim prej posvetili vzdrževanju planinskih poti. Ob tem je izpostavil tudi iskanje konsenza med različnimi uporabniki naravnega okolja. “Moramo sodelovati, moramo se pogovarjati in se tudi samoomejevati, kajti ne more vsak v naravi delati, kar se mu zahoče. Z ostalimi uporabniki se poskušamo dogovoriti, katere aktivnosti je možno izvajati na planinskih poteh, katere pa potrebujejo neko drugo ureditev naravnega okolja. Veliko stvari smo že rešili, največji problem pa so neorganizirane skupine posameznikov, ki si zelo široko predstavljajo, kaj vse se lahko v naravnem okolju počne. Pozivamo tudi državo, da prevzame vlogo koordinatorja med različnimi interesi, seveda pa je tu največji interes ohranjena narava,” je ob robu skupščine poudaril predsednik PZS.

Gostitelji, Planinsko društvo Ajdovščina, so poskrbeli za planinsko obarvan kulturni uvod v skupščino. Planincem iz vse Slovenije je dobrodošlico zaželel župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin, ki je kot poslanstvo planinstva izpostavil vzgojo za življenje. Pod Čavnom, ki je za Primorce kot odsev Triglava, jih je nagovoril predsednik domačega planinskega društva Cvetko Ušaj, zbrane so pozdravili tudi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez Janez Sodržnik, častni generalni konzul Nepala v Sloveniji Aswin Shrestha in majorka Denis Štemberger iz Slovenske vojske. Podpredsednik PZS Tone Jesenko pa je zbrane povabil na Dan slovenskih planinskih doživetij 2017, ki bo 17. junija na Domu pod Storžičem. AT


Najbolj brano