V letu 2016 več naložb in zaposlitev

Podjetja v severnoprimorski regiji so v letu 2015 več izvažala in uvažala. Gospodarske družbe so znatno okrepile ekonomičnost poslovanja. V letošnjem letu naj bi po pričakovanjih več denarja namenila za naložbe in dodatno zaposlovala. Izstopajo pozitivni rezultati na področju turizma.

Nevenka Volk-Rožič Foto: Nace Novak
Nevenka Volk-Rožič Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > Ob zaključku leta 2015 so na GZS Območni zbornici za severno Primorsko predstavili ocene rezultatov gospodarstva v regiji v iztekajočem letu ter napovedi za leto 2016.

Kot je povedala direktorica območne gospodarske zbornice Nevenka Volk Rožič podatki za prvih devet mesecev glede izvoza in uvoza kažejo, da sodi Goriška regija med tiste, ki pozitivno prispevajo k presežku v trgovinski bilanci. V omenjenem obdobju so severnoprimorska podjetja ustvarila za 915 milijonov evrov izvoza, kar predstavlja 6,5-odstotno rast (ocena rasti slovenskega izvoza za leto 2015 je 5,4-odstotna), uvoza pa je bilo za 651 milijonov evrov, kar pomeni 4,1-odstotno rast.

Italija ostaja glavni partner

Glavna izvozna partnerja goriškega gospodarstva ostajata z naskokom Italija (203,5 milijona evrov oziroma 22,2 odstotka celotnega izvoza Goriške) in Nemčija (185,1 milijona evrov ali dobrih 20 odstotkov vsega izvoza). Sledijo Francija, BiH in Hrvaška z bistveno manjšimi deleži.

Med “top 10” državami izvoznicami se je izvoz najbolj povečal na Hrvaško in v BiH - za več kot 15 odstotkov, manj pa so podjetja izvozila v Veliko Britanijo, na Kitajsko in v Francijo. Tudi na področju uvoza je na prvem mestu Italija z 260 milijoni evrov ali 39,9-odstotnim deležem celotnega uvoza, sledijo pa Nemčija, Avstrija, BiH in Kitajska.

Povprečna bruto plača v regiji je znašala približno 1470 evrov, kar je za 65 evrov manj od slovenskega povprečja. Trendi v gibanju delovno aktivnih so šibki, a pozitivni. V letu 2015 naj bi se število delovno aktivnih povečalo za odstotek oziroma 400 oseb. Stopnja registrirane brezposelnosti je bila v Goriški regiji oktobra 9,8-odstotna (približno 5000 brezposelnih), kar je za 1,9 odstotne točke manj od slovenskega povprečja.

Turizmu se tudi v letu 2016 dobro piše

Spodbudni so podatki na področju turizma, saj se je število nočitev povečalo za 17 odstotkov, kar pomeni več kot 600 tisoč prenočitev v regiji. Med domačimi gosti je število prenočitev poskočilo kar za 25 odstotkov, med tujini pa za 15 odstotkov.

Sicer pa so gospodarske družbe v regiji v letu 2015 okrepile ekonomičnost poslovanja. Podjetja so dobre čase izkoristila za znižanje zadolženosti, v novem letu pa naj bi povečala svoje naložbe.

“V prid podjetjem so tudi nizke cene svetovnih surovin, nizke obrestne mere za zadolževanje ter pričakovana nizka inflacija,” je povedala Volk-Rožičeva, a dodala, da v večini podjetij pričakujejo manj ugodne ali kvečjemu nespremenjene splošne pogoje poslovanja.

Na področju turizma pa je ob dejstvu, da velja Slovenija za relativno varno državo, tudi v letu 2016 pričakovati povečanje števila turistov.

NACE NOVAK


Najbolj brano