V kaverne, a sto let nazaj (foto)

Danes si v muzeju soške fronte na Sabotinu nad Novo Gorico ni bilo moč ogledati le nemih prič življenja vojakov v strelskih jarkih pred sto leti, pač pa tudi uprizoritev njihovega vsakdana.

Enkrat na leto v kavernah na Sabotinu zavrtijo čas nazaj.  Foto: Ambrož Sardoč
Enkrat na leto v kavernah na Sabotinu zavrtijo čas nazaj.  Foto: Ambrož Sardoč

SABOTIN > Za vikende in praznike je v muzeju prve svetovne vojne na prostem na Sabotinu, ki ga vodi Bogdan Potokar, vedno živahno. Tudi popoldne, ko smo se tam mudili sami, se je duša atrakcije, ki ta čas privablja mnoge, pohvalil, da je dan prej na Sabotin prišlo več avtobusov z obiskovalci, da je pred dnevi gostil ameriške partnerje Vinske kleti Goriška brda, ki so prišli pogledat vinorodno pokrajino, ter da bo čez nekaj dni pri njem na obisku britanska ambasada. In povedal je tudi, da se je danes pri nekdanji obmejni stražarnici ustavilo morda 500 ljudi. Te pa je čakala dodatna ponudba, če se lahko izrazimo.

Kot vedno, so se lahko odpravili na vodeni ogled kavern v hribu, ki je bil med soško fronto dobro leto dni v avstrijskih rokah in nato približno enako časa v italijanskih. Ob tem napletlih se zgodb in anekdot ne manjka, ohranjena ali replicirana oprema bivalnih rovov, izklesanih v apnenec, pa tudi naredi vtis na obiskovalca. Ta si hkrati lahko ogleda mini muzej v nekdanji stražarnici, ter posede, pokramlja, se okrepča ob mizah sosednjega bifeja. A danes je bil hkrati neke vrste dan odprtih vrat.

Kot že nekaj let zapored ob tem času, se je na Sabotinu zgodila uprizoritev vsakdana vojakov, ki so vzpetino zasedali pred sto leti. Za to je poskrbelo nekaj članov Društva soška fronta 1915-1917 ter njihovih prijateljev iz sosednje Furlanije, odetih v replike starih uniform. Prikazali so med drugim, kako in kaj so si fantje in možje na fronti kuhali, kaj počeli, kadar niso morali v boj. Doživetje je dopolnila še tržnica starih vojaških reči. AS


Najbolj brano