V hotel Kanin še zamaka

“To je kriminal, gospodarska škoda,” sta bila včeraj med ogledom razmočenega, plesnivega in katastrofalno uničenega hotela Kanin soglasna arhitekt hotela Janez Lajovic in bovški župan Valter Mlekuž. Dogovorili se bodo, kako bi skupaj terjali odgovornost in povračilo škode od tistih, ki so takšno stanje zakrivili.

Janez Lajovic (levo) in Valter Mlekuž  pred plesnivo steno ene od sob.  Foto: Neva Blazetič
Janez Lajovic (levo) in Valter Mlekuž pred plesnivo steno ene od sob.  Foto: Neva Blazetič

BOVEC > “Pred dvema mesecema, ko sem bil tukaj na povabilo ekipe Pop TV in danes, ko sem prišel na povabilo ekipe kulturnega programa RTV Slovenija, mi med ogledom tega razdejanja poka srce,” je včeraj z žalostjo in ogorčenjem sredi razpadajočega hotela Kanin pripovedoval arhitekt Janez Lajovic, ki je pred štirimi desetletji zasnoval stavbo.

Župan Valter Mlekuž je povedal, da prvič vidi vse razsežnosti neodgovornega delovanja. “To je gospodarska škoda, to je kriminal,“ sta soglašala, medtem, ko je s stropa kapljalo.

“Druga javna dražba bo predvidoma januarja. Kontaktiralo me je nekaj potencialnih kupcev, vendar menim, da bo uspešnost dražbe odvisna od prodaje žičnic,” ocenjuje Pušenjakova.

Lajovic, ki se je v povezavi s hotelom Kanin večkrat javno izpostavil, je včeraj bovškemu županu predlagal sodelovanje v skupnem iskanju odgovornosti. Mlekuž se sicer sprašuje, kaj lahko občina v teh okoliščinah naredi: “Posvetovali se bomo z odvetniki. Nekako je to zadevo treba rešiti, ker gre za veliko škodo. Skupaj moramo napeti vse sile.”

Lajovic brez dlake na jeziku za nastalo škodo krivi direktorja Hita. “Povračilo škode, ki je bila storjena po neumnosti, nevednosti in nemarnosti, je treba terjati od tistega, ki jo je zakrivil. To je 95 ali sto odstotno direktor Hita Dimitrij Piciga, pika, amen,” trdi Lajovic. “Že pred zaprtjem hotela lani oktobra sem direktorju Picigi osebno telefoniral in ga opozoril, da naj zavaruje stavbo, da ne bo puščalo. Vedeli smo, da so balkoni šibka točka. Če so odtoki čisti, je vse v redu in tako je tudi bilo vse do zaprtja hotela. Zaposleni v hčerinskem podjetju Hit Bovec, ki so vsa leta vzorno skrbeli za stavbo, so ga na kolenih prosili in opozarjali. Piciga je obljubil, da bo vse v redu. Ni dal dovolj denarja za vzdrževanje in vidimo, kaj imamo zdaj.” Nekdanji lastnik stavbe Hit kritike zavrača.

Nekdanji zaposleni se spomnijo, da je v deževni jeseni zamakalo že oktobra lani in da je bila škoda narejena že prvi mesec po zaprtju stavbe. Zaposleni so opozarjali in celo brezplačno čistili, vendar vsega niso zmogli. S stečajem konec februarja se je žalostna zgodba samo še nadaljevala, saj stečajna upraviteljica Sara Pušenjak ni imela denarja za vzdrževanje. Kot je včeraj ponovno povedala, je tekom stečajnega postopka vse upnike in izrecno NKBM d.d., ki je ločitveni upnik in bo tudi poplačan iz prejete kupnine hotelskega kompleksa, večkrat pisno in ustno ter z izrednim poročilom pozvala, da založijo denar za vzdrževanje in varovanje, ker v stečajni masi ni bilo denarja. “Ločitveni upnik NKBM mi je sporočil, da banka ne izkazuje interesa za varovanje ali vzdrževanje hotela,” poudarja. Kljub temu, da do odprodaje hotela ne bodo dobili plačila, se je Pušenjakova za nujna vzdrževalna dela dogovorila z nekdanjo vzdrževalko in gasilci. “Pozimi bo treba sproti odstranjevati sneg z vseh balkonov. Upnike bom ponovno prosila, naj založijo denar, da preprečimo dodatno škodo.”NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano