V gledališču se nadaljuje mrtvi tek

Kot kaže, SNG Nova Gorica še ne bo dobilo direktorja s polnim mandatom. Na ministrstvu za kulturo tega sicer niso potrdili, a, kot smo neuradno izvedeli, naj ne bi izbrali nobenega kandidata. Bo gledališče kot v.d. direktorice še naprej vodila Neda Bric Rusjan?

Pol leta po objavi razpisa je le padla odločitev: kot kaže nihče še ne bo direktor, najverjetneje bo potreben še tretji 
razpis. Že se pojavljajo ugibanja, ali bodo na njem spreminjali pogoje ... Foto: Leo Caharija
Pol leta po objavi razpisa je le padla odločitev: kot kaže nihče še ne bo direktor, najverjetneje bo potreben še tretji razpis. Že se pojavljajo ugibanja, ali bodo na njem spreminjali pogoje ... Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Imenovanje direktorja Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica se je očitno spremenilo v nočno moro. Ministrstvo za kulturo je namreč (drugi) razpis objavilo že 30. januarja, nanj so se prijavili sedanja v.d. direktorice Neda Rusjan Bric, vodja novogoriške JSKD Maja Bratec Jerman, Tomica Dumančič, ki je novogoriško gledališče vodil med letoma 1986 in 1994, in nekdanji predstavnik gledališča za stike z javnostjo Borut Bašin. Zapletlo pa se je že na začetku, ko so na ministrstvu ocenili, da od štirih kandidatov razpisne pogoje izpolnjujejo trije, ki so bili marca tudi povabljeni na razgovor, le Bric Rusjanova ne.

To je povzročilo razburjenje v igralskem ansamblu, ki se je zavzel, da ministrstvo imenuje prav njo, Združenje dramskih umetnikov Slovenije pa je pristojne pozvalo, naj spoštujejo želje zaposlenih. Novogoriški mestni svetniki so dali pozitivno mnenje za vse tri kandidate, ki izpolnjujejo pogoje, niso pa mogli razumeti, kako da v.d. direktorice, ki uspešno vodi gledališče, ne izpolnjuje pogojev. In so pozvali ministrstvo, naj se še enkrat poglobi v to.

A mnenji ansambla in občine formalno nimata večje teže, jo pa še kako imata odločitvi sveta zavoda in strokovnega sveta. Svet zavoda pa ni soglasno podprl nobenega od treh kandidatov, ki so prišli skozi sito ministrstva. Prav tako nikogar ni podprl strokovni svet, saj je prednost dal Rusjan Bricovi, ki pa skozi sito ni prišla.

Od maja, ko so bili odgovorni na ministrstvu soočeni z (ne)odločitvijo obeh svetov SNG, so se vrstili takšni in drugačni pritiski, prišepetavanja, kaj storiti, preigravale so se različne možnosti, kako razplesti za gledališče daleč najmanj ugodno situacijo.

Kot smo neuradno izvedeli, naj bi na ministrstvu zdaj vendarle prekinili mrtvi tek, ki hromi teater - ministrica Julijana Bizjak Mlakar naj ne bi, enako kot po prvem razpisu proti koncu lanskega leta, imenovala nobenega kandidata za direktorja. Na ministrstvu nam informacije (še) niso potrdili. “Postopek še poteka, zato odločitve ne želimo prejudicirati. Odločitev ministrstva bo znana v prihodnjih dneh, ko bodo vsem prijavljenim na razpis vročeni sklepi,” so kratko in zelo skopo pojasnili. Glede na predzgodovino sporov, ki so se v novogoriškem SNG periodično pojavljali od konca leta 2008, je ministrstvo zelo previdno, katero potezo bo povleklo. “Tudi zaradi preteklih zgodb, da se ne bi stopnjevale, se je iskalo rešitve, ki bodo najboljše za gledališče, ne za posameznika,” pa je vodja službe za odnose z javnostmi mag. Velko Glaner potrdil, zakaj so si na ministrstvu vzeli toliko časa za odločanje.

Treba bo sicer počakati uradno potrditev, da ni izbran nihče, a je v tem primeru manevrskega prostora komaj kaj. Gledališče bo moralo še v tretji razpis za direktorja, v vmesnem času pa ga bo vodil vršilec dolžnosti. Bo to znova Neda Bric Rusjan?

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano