V družbi želijo pustiti pečat

Druženje in nabiranje praktičnih izkušenj za samostojno življenje je zaznamovalo 10. srečanje skavtov primorske regije Marmeljada 2014. Skoraj 500 skavtov je bilo navdušenih nad bivanjem ob reki Vipavi, prijaznostjo domačinov ter novimi izkušnjami.

Nove delavnice kličejo Foto: Alenka Tratnik
Nove delavnice kličejo Foto: Alenka Tratnik

DOLENJE > “Najlepše je, ko zvečer vidimo nasmejane obraze in polno živega skavtskega duha. To nam daje največje zadovoljstvo,” je ob pogledu na razigrano množico mladih z vseh koncev Primorske povzela regijska voditeljica Urška Zadel, članica ekipe koordinatorjev 10. srečanja skavtov primorske regije. Čeprav gre za najmanjšo skavtsko regijo, jim je uspelo pripraviti enkraten dogodek, ki pa je bil po mnenju regijskega voditelja Jake Rožaca nujen, da se povežejo vsi primorski skavti od 8. do 21. leta starosti. Letošnjo Marmeljado so gostili skavti iz stega Ajdovščina-Šturje1, v idiličnem okolju ob reki Vipavi. Marmeljada 2014 je bila posebna, saj se je iz tradicionalno dvodnevnega srečanja razširila na celotedensko srečanje. Izvidnikom in vodnicam, ki so se prvi zbrali v taboru, so se pridružili še popotniki in volčiči ter najmlajša veja skavtske organizacije, bobri. Za dolgčas ni bilo časa. Aktivnosti v taboru, ki so letos tekle pod geslom RazBURJAjse, so bile izziv za vse. Pa najsi je šlo za kuhanje omake za testenine, izdelavo filtra za vodo, načrtovanje poti, popravilo mostu, izdelovanje vetrnice ali zabavne igre.

“Danes so mladi vse prepogosto samo pasivni porabniki vsebin, skavti pa delujemo nasprotno. Mladi nabirajo izkušnje in prevzemajo naloge ter odgovornosti in postajajo bolj samostojni,” je povedal Jure Tuta iz stega Tolmin, ki je tudi sam prehodil dolgo pot od volčiča do voditelja.

“Skavti poskušamo družbo pustiti boljšo, kot smo jo dobili. Mlade spodbujamo, da postanejo aktivni in odgovorni državljani,” je dodala načelnica Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov Irena Mrak Merhar. AT


Najbolj brano