V deželi bovške ovce in njenega sira

Bovška ovca, ki daje volno za prelepe, tople in moderne volnene izdelke in slastni bovški sir iz leto v leto privabljata na Buški dan vse več ljudi. V soboto jih je bilo več, kot so upali, tako da prireditev po obisku dosega že tradicionalno avgustovsko Čomparsko noč.

Mladi z Bovškega tudi s pomočjo turističnega društva 
spoznavajo postopke predelave mleka v bovški sir in z njimi 
seznanjajo tudi obiskovalce.  Foto: Td Bovec
Mladi z Bovškega tudi s pomočjo turističnega društva spoznavajo postopke predelave mleka v bovški sir in z njimi seznanjajo tudi obiskovalce.  Foto: Td Bovec

BOVEC > Že enajstič zapored so Buški dan povezali s praznovanjem občine Bovec, ko praznuje zavetnik bovške cerkve sv. Urha. Včeraj je mašo s presunljivo pridigo daroval nekdanji bovški župnik, biseromašnik Stanko Sivec, ki šteje častitljivih 89 let. Tridnevna prireditev je povezovala šport, kulturo in zabavo. “Predvsem gre za druženje, cilj prireditve je namreč povezovanje vseh, ki živijo in delujejo na Bovškem ter s prijaznostjo in svojo zanimivo ponudbo sprejemajo obiskovalce,” pravi članica TD Bovec Nataša Bartol.

Ljubiteljski slikarji so v Kulturnem domu postavili na ogled svoje umetnine na temo Katero drevo sem jaz, na novem igrišču v Soči so igrali mali nogomet, pohodniki so se v organizaciji turističnega društva Soča Lepena odpravili do bunkerja na Malenku. S številnimi sobotnimi delavnicami je podmladek bovškega turističnega društva pritegnil mladino, med drugim so jim skupaj z izkušenimi sirarji predstavili postopke pri nastajanju bovškega sira in skute z geografskim poreklom.

V sklopu praznika se je odvijalo tekmovanje v dami, ki ga je ob 30-obletnici delovanja pripravil bovški dama klub. Letos je dogajanje popestril orkester Euritmia iz Vidma, s čimer bovški praznik povezuje mladino ob italijansko slovenski meji.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano