V centru od športa do novih (spo)znanj

Medgeneracijski center je v Domu upokojencev Idrija oktobra zaživel s študijskim krožkom o Idriji skozi čas. Ta mesec je s 34 dobro obiskanimi dejavnostmi presegel vsa pričakovanja in ob več deset prostovoljcih aktiviral nekaj sto udeležencev iz občin Idrija in Cerkno.

 Postani in ostani fit: odlično obiskana vadba za fizično ovirane. Foto: Saša Dragoš
Postani in ostani fit: odlično obiskana vadba za fizično ovirane. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > V prvem prostoru skupina mladih pri pogovoru o oblikovanju osebnosti šolarja, v sosednjem starejši pri razgibavanju, pred vrati pa skupina deklet in žena v pričakovanju pilatesa in joge v pogovoru z varovanci doma o včerajšnji tomboli in obisku otrok iz vrtca. Podobno živahno je v Domu upokojencev oziroma v oktobra oblikovanem Medgeneracijskem centru vsak dan.

V duši in telesu postajajo “fit”

V decembru center vabi na 34 srečanj. Ponuja veliko, od športne vadbe, kulturnega udejstvovanja, ustvarjalnih delavnic, predavanj do različnih svetovanj. Organizirajo in obiskujejo jih pripadniki vseh generacij, vse niti pa povezuje sodelavka doma mag. Klavdija Kobal Straus.

”Nobenih omejitev ne postavljamo. Te so samo v glavah. Udeleženci srečanj so stari od 20 do 90 let. Ker so zadovoljni, jih je vsak dan več. Čeprav nas je odziv ugodno presenetil, si želimo še večjega. Radi bi dosegli čim več občanov v občinah Idrija in Cerkno, zlasti tistih s šibko socialno mrežo. Ker je tudi odziv prostovoljcev, predvsem iz vrst mlajše generacije, velik, sem prepričana, da nam bo uspelo,” meni.

Center je spodbudil Lions klub, ki je tudi glavni donator. Pristopili so vrtci, šole, socialni zavodi, društva in klubi, razvojna agencija in številni prostovoljci. “Vse temelji na prostovoljstvu in večina dejavnosti je brezplačna. Le za redne vadbe in material na delavnicah je treba primakniti nekaj evrov. Prizadevamo si, da je izbor dejavnosti pester, dobrodošel za fizično in psihično zdravje in dostopen vem zainteresiranim,” pravi Kobal Strausova.

Prihajajo tudi Cerkljani

Mladi in stari plešejo, telovadijo, izdelujejo voščilnice, cvetlične aranžmaje, filcajo, se seznanjajo z idrijskim narečjem in bolj oddaljenimi svetovi, pojejo ali pa vsaj poslušajo gostujoče skupine in se veliko pogovarjajo. K novostim iz sveta, denimo vadbi raztezanja Feldenkrais in akupresuri za boljše počutje Access Bars, prostovoljci dodajajo vedno nove.

Dragocena so brezplačna svetovanja, ki jih domači pravnici z območnega Rdečega križa in prostovoljci centra za socialno delo nudijo mladostnikom s težavami.

S širino dejavnosti center prerašča neformalno organiziranost. “Čim prej mu bomo morali poiskati obliko organiziranosti. To nam bo odprlo pot do različnih razpisov in denarja za širitev dejavnosti. Vesela sem, ker je center razgibal dom in občino Idrija. Prihajajo tudi Cerkljani in prvo delavnico smo že organizirali v Cerknem. Trenutno najbolj potrebujemo prevoz za vse, ki zaradi različnih oviranosti do nas ne morejo. Zanj pa potrebujemo denar,”

Kobal Strausova upa, da bodo strli tudi ta problem in vabi vse občane, naj se pridružijo dejavnostim centra. Program sproti osvežujejo na spletni strani doma in občine.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano