V centru kot doma

“Na enem mestu bi združevali več dejavnosti za starejše,” je o Inovativnem središču za starejše, ki naj bi ga, če bo sreča mila, morda prihodnje leto odprli v Desklah, dejala zadolžena za projekt pri kanalski občini Klara Golja.

Pritlični del propadajoče stavbe v Desklah naj bi namenili starejšim. Foto: Ambrož Sardoč
Pritlični del propadajoče stavbe v Desklah naj bi namenili starejšim. Foto: Ambrož Sardoč

DESKLE > Šlo bo (če bo) zgolj za dnevni center za starejše. A drugačen oziroma inovativen bi bil pristop do dela z oskrbovanci, pravi Klara Golja: “Posnemali bi družinsko okolje in tudi gospod Stante, direktor doma upokojencev v Novi Gorici, je želel oblikovati majhne gospodinjske skupnosti. Predlagala sem, da se tega lotimo v večjem naselju, kjer bo lažje dobiti odziv in potem mogoče to nadaljevati.”

Starostniki, ki bi jih bilo 15, morda do 20, bi v centru med drugim lahko opravljali gospodinjska opravila, v prvi vrsti kuhanje, kar je mišljeno tudi kot oblika terapije, v centru naj bi imeli občutek, da so še naprej aktivni, da niso zavrženi, da je tako, kot bi bili in zase skrbeli doma. “Želimo vzpostaviti takšen način oskrbe, da lahko posameznik sam opravi, kar lahko, in bi mu pomagali le, kolikor je nujno potrebno,” razlaga Klara Golja. In dodaja, da imajo namen v centru oskrbovati tudi dementne, s čemer bi čez dan razbremenili svojce in jim obenem dali možnost, da dementnega ne dajo v dom za starejše.

Dnevni center so nameravali urediti v manjšem delu propadajočega nekdanjega samskega doma v Desklah. Ko bi te prostore prenovili, bi tam bili ambulanta, fizioterapija, dnevni prostor za oskrbovance, kuhinja, prostori za počitek, za dejavnosti, usposabljanje oskrbovalcev. To vlogo bi v nadaljevanju projekta do določene mere opravljali tudi prostovoljci, sicer pa naj bi osebje za center, pravi Golja, zagotovila novogoriška dom upokojencev in zdravstveni dom, ki sodelujeta v projektu.

Štiri petine denarja za dejavnost v prvih treh letih bo zagotovila evropska komisija, če bo Občina Kanal uspešna na razpisu, ki nudi spodbude iz programa za zaposlovanje in socialne inovacije (EaSi). Rezultate pričakujejo v prihodnjih dneh, Golja pa verjame, da ima kanalski projekt dobre možnosti tudi zato, ker je ta občina demografsko ogrožena in ima največji delež prebivalcev nad 65 let v državi.

V nadaljevanju bi središče financirali tudi s prispevki oskrbovancev, za urejanje prostorov pa bi denar morala dati trije partnerji. Po besedah Klare Golja, bi morala glavnino najbrž najbrž prispevati občina. Verjame, da če bodo v Bruslju izbrali idejo, se bodo takoj začele priprave na ureditev centra. AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano