V centru Nove Gorice bodo zabave, a ne ravno do jutra

S kompromisno rešitvijo, ki lokalom v središču Nove Gorice dovoljuje, da so odprti do druge jutranje ure med vikendi, so gostinci zadovoljni. In tudi v svetu krajevne skupnosti nimajo nič proti, saj so zagovarjali srednjo pot med živahnostjo centra in pričakovanji tamkajšnjih stanovalcev.

Na Bevkovem trgu bo poslej po drugi uri zjutraj moralo biti 
vse zaprto. Foto: Leo Caharija
Na Bevkovem trgu bo poslej po drugi uri zjutraj moralo biti vse zaprto. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Glavna novost, ki jo je pred dnevi uvedel mestni svet, je omejitev nočnega obratovanja lokalov v središču Nove Gorice, torej na območju Bevkovega trga in sosednjega Trga Edvarda Kardelja z okolico. Razlog so pritožbe stanovalcev iz tamkajšnjih blokov. Sicer so ti hoteli strožji režim, kot je bil na koncu uveljavljen, a dosegli so, da tam noben bar ne bodo več odprt do četrte ure, kot je lahko zdaj.

Kot pravi načelnica oddelka za gospodarstvo v mestni upravi Martina Remec Pečenko, številni lokali v občini redno zaprosijo za daljši obratovalni čas. Tudi v centru mesta bodo imeli to možnost, ko bodo na sporedu večje prireditve.

Po drugi uri mora biti mir

Imetniki teh lokalov bodo glede na potrjene spremembe morali zapirati vrata najkasneje ob prvi uri med tednom in uro kasneje ob petkih in sobotah. Le gostilne, kavarne in restavracije bodo vsak dan smele obratovati do druge ure. Mize na svojih terasah in letnih vrtovih bodo morali gostinci pospraviti do polnoči oziroma ob petkih in sobotah do druge ure, medtem ko bo treba uro prej ob petkih in sobotah tam utišati glasbo.

V svetu občine je bilo slišati različna mnenja o tem, kako strog biti do lokalov, koliko naj bo center mesta živahen, sploh zdaj, ko je Bevkov trg na novo tlakovan, koliko naj bodo tamkajšnji stanovalci potrpežljivi, kakor tudi, da kršitev javnega reda v mestu ne gre kar povezovati z urniki bifejev. Naposled so svetniki potrdili vmesno rešitev. Čeprav so nekateri menili, da ni tako in se bodo vpleteni meščani, ki se z imetniki lokalov na Bevkovem trgu niti niso srečali, še pritoževali.

Druga poglavitna novost je, da bodo imetniki enakih prostorov v stanovanjskih stavbah ali na območjih stanovanj smeli streči gostom na zunanjih površinah najdlje do 23. oziroma 24. ure, torej uro manj kot zdaj.

Popustijo naj vsi

Naj se najde skupna rešitev, je predlagala tudi Krajevna skupnost (KS) Nova Gorica, ki se po besedah predsednika njenega sveta Gregorja Humarja“ni opredelil do tega, kakšen urnik je primeren.” Zgolj stanovalci centra, ki so se obrnili tudi nanjo, so po besedah Humarja zahtevali kar precej zgodnejše zapiranje lokalov od zdajšnjega, medtem ko v svetu KS jemljejo v zakup, da ima bivanje sredi mesta svoje slabosti in je tam določen utrip zaželen. Hkrati pa morajo gostinci imeti posluh za sosede.

“Z drugo uro sicer soglašamo in mislim, da je občina prisluhnila obema stranema, kot smo mi predlagali,” je tudi povedal Humar. Podobno je prepričan tudi Goran Nemec iz lokala Fabrika, ki je skupaj s sosednjo vinoteko Solum poslal svoj predlog občini: “Naše želje niso bile v celoti upoštevane, a je vseeno to kompromis. Doslej smo imeli odprto do četrte ure, pri čemer ni bilo razlike med teraso in notranjostjo, tudi z drugo uro pa smo zadovoljni.” Nemec je na naše vprašanje obenem odgovoril, da je Fabrika doslej dobivala la anonimne prijave zaradi domnevnega kaljenja nočnega miru, “a ni policija nikoli ugotovila nobene kršitve.”

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano