V bolnišnici zdaj brez milosti

Redarji so se odločili, da bodo prekrškarjem, ki pri šempetrski bolnišnici parkirajo na interventnih poteh, stopili na prste. “Najprej smo opozarjali, zdaj bomo take voznike oglobili,” vodja medobčinske uprave Tadej Mori potrjuje, da bodo tako dosledni kot pri tistih, ki parkirajo na prostoru za invalide in pred urgentnim vhodom. Za posredovanje jih je zaprosilo vodstvo bolnišnice, zatem ko jih je trikrat obiskala požarna inšpekcija.

Redarji opozarjajo in kaznujejo prekrškarje, a parkiranja pred 
urgentnim vhodom še niso izkoreninili. Tolerirajo ga le, če gre 
res za nujne primere, pa še to za kratek čas.  Foto: Veronika Kravos
Redarji opozarjajo in kaznujejo prekrškarje, a parkiranja pred urgentnim vhodom še niso izkoreninili. Tolerirajo ga le, če gre res za nujne primere, pa še to za kratek čas.  Foto: Veronika Kravos

ŠEMPETER > Parkiranje ob šempetrski bolnišnici je od nekdaj povzročalo nekaj preglavic, predvsem dopoldne, ko tja pacienti prihajajo na preglede. Ko so začeli graditi urgentni center in je zmanjkalo nekaj deset parkirnih mest, so se težave le še povečale.

Zdaj, ko so dopusti, bi moralo biti nevšečnosti manj, a ni tako. Tudi zato, ker zaradi vročinskega vala vozniki v iskanju sence za svoje avtomobile puščajo tudi tam, kjer jih ne bi smeli. Med drugim na interventnih poteh, ki morajo biti prazne, da imajo lahko gasilci neoviran dostop do bolnišnice. Na to je njeno vodstvo opozorila požarna inšpektorica, ki je po tem, ko je pred bolnišnico zagorel kontejner, dobila prijavo. In prišla trikrat v kontrolni pregled. V akcijo so šli policisti in občinski redarji.

Pod drobnogledom inšpektorice

“Inšpektorica je opozorila, da morajo biti intervencijske poti prevozne. Na sestanku smo se dogovorili, da bomo izvajali bolj poostren nadzor nad parkiranimi vozili, za to nas je zaprosilo vodstvo bolnišnice,” potrjuje vodja medobčinske uprave in inšpektor svetnik Tadej Mori. Direktorica Nataša Fikfak je o tem pisno obvestila vse zaposlene.

A nekateri se navodila držijo, drugi ne. “Zadnji mesec, mesec in pol smo večinoma opozarjali. Mnogi so to sprejeli z razumevanjem, so pa nekateri bili zelo arogantni. Pa čeprav na zadeve skušamo gledati čim bolj življenjsko, prav zato raje večkrat opozarjamo kot da bi takoj kaznovali,” razlaga Mori.

Bistveno bolj strogi so do tistih, ki parkirajo pred urgentnim vhodom, pri plinski postaji in na parkirnih mestih za invalide. “Voznike, ki tam nimajo kaj iskati, oglobimo,” je neomajen Mori. Čas opozoril pa je zdaj minil tudi za parkiranje na interventnih poteh. “Ta morajo biti prazna. Kako naj 17 metrov dolgo vozilo sploh pride do bolnišnice, če tam zagori in so te poti zaparkirane,” opozori, da ima lahko to usodne posledice. Razumevajoči so le, ko gre za skrajno nujo. “Voznik, ki je moral nujno pripeljati nekoga v bolnišnico, lahko ustavi za kratek čas pri urgentnem vhodu. Če dobi potrdilo bolnišnice, da je šlo za nujen primer, medobčinska uprava pritožbi ugodi in ustavi postopek,” pojasnjuje. Voznik, ki pospremi osebo v bolnišnico, mora avto takoj zatem umakniti.

Kaj pa, ko bo konec dopustov?

K parkirni nedisciplini v zadnjem času veliko pripomore tudi vročinski val, potrjuje Mori. “Bolnišnica je zagotovila nekaj dodatnega prostora za začasna parkirna mesta, a jih ljudje ne uporabljajo, ker bi morali avtomobile puščati na soncu. To ni dovolj dober razlog, da bi tolerirali nepravilno parkiranje,” poudarja. Da težave niso še hujše, je po njegovem “krivo” to, da je zdaj veliko ljudi na dopustih. “Bojim pa se, da se bodo stvari poslabšale, ko se bodo dopusti končali in bo spet več prometa. Bistveno lažje bo, ko bo dokončan urgentni center, ki bo imel 50 parkirnih mest, bo pa verjetno treba urediti še dodatna parkirišča.”

V bolnišnici se problema zavedajo. Direktorica Nataša Fikfak je že napovedala, da naj bi novo parkirišče uredili med teniškim igriščem in starim delom bolnišnice. Elaborat in projekt sta narejena, zadeve pa potekajo nekoliko počasneje, kot bi si v bolnišnici želeli, saj se je nabralo veliko naložb hkrati. MITJA MARUSSIG


Najbolj brano