V boju proti zasvojenosti na Goriškem s številnimi prireditvami

Glede na to, da se v Sloveniji v zadnjih letih močno povečuje nekemična odvisnost, med katero poleg iger na srečo uvrščajo tudi odvisnost od interneta, socialnih omrežij in igric na spletu, bodo na Goriškem siceršnji mesec preprečevanja zasvojenosti z različnimi prireditvami raztegnili do januarja.

V Sloveniji se v zadnjih letih močno povečuje nekemična 
odvisnost, med katero poleg iger na srečo uvrščajo tudi 
odvisnost od interneta, socialnih omrežij in igric na spletu.
V Sloveniji se v zadnjih letih močno povečuje nekemična odvisnost, med katero poleg iger na srečo uvrščajo tudi odvisnost od interneta, socialnih omrežij in igric na spletu. 

NOVA GORICA > V ta namen se je letos povezalo deset organizacij, ki so pripravile različna predavanja, športne in družabne dogodke tako za otroke in mladostnike kot tudi njihove starše. Predvsem predavanja bodo namenjena vsem, ki se tako ali drugače srečujejo z otroki in njihovo vzgojo, je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica Mladinskega centra Nova Gorica Lara Brun.

Vsi ostali organizatorji prireditev pa se predvsem trudijo, da bi mlade zvabili v naravo, zato pripravljajo različna športna dogajanja, od orientacijskega pohoda do nogometnega in šahovskega turnirja.

Vodja novogoriške ambulante za zdravljenje odvisnosti in Lokalne akcijske skupine (LAS) Nova Gorica Miha Kramli je povedal, da se stanje na področju kemičnih odvisnosti v zadnjih letih ne spreminja. Močno pa narašča povpraševanje po zdravljenju odvisnosti od nekemičnih drog, kot so odvisnost od interneta, mobilnega telefona, različnih igric na spletu in socialnih omrežij.

Med 400 bolniki, kolikor se jih zdravi v njihovi ambulanti, jih je že več kot polovica takih, ki so zasvojeni z nekemičnimi odvisnostmi. Zato LAS pripravlja obisk v Rimu, kjer deluje doslej edina klinika za zdravljenje nekemičnih odvisnosti oziroma zasvojenosti z igrami na spletu na svetu. Marca prihodnje leto bodo sodelovali pri organizaciji evropskega srečanja na temo nekemičnih odvisnosti, ki bo potekalo v Ljubljani.

“Pomembno je prepoznati pasti zasvojenosti in le če jih bomo poznali in se znali ubraniti, nas bo to pogojno ohranilo,” pa je dejal Bojan Kodelja iz Neodvisen.si. Meni namreč, da je kakršnakoli zasvojenost za ponudnika dobičkonosna, zato bo ponudbe vedno več.

Potrebni so tudi dobri preventivni programi, ki o zasvojenosti informirajo predvsem otroke in mladostnike, da se ji bodo znali in zmogli upreti.

STA


Najbolj brano