V Zeleni gaj se vrača zabava

Po obdobju propadanja legendarnega plesišča Zeleni gaj v Dornberku se za koncertno lokacijo, ki je dobro znana številnim generacijam Primorcev, pišejo boljši časi. V teh dneh pridobiva lepšo podobo, saj novi lastnik pospešeno obnavlja plesišče in sanitarije.

Novi lastnik si prizadeva, da bi lokacija ponovno zaživela, 
zato bodo uredili električno in vodovodno napeljavo ter 
prenovili sanitarne prostore. Foto: Leo Caharija
Novi lastnik si prizadeva, da bi lokacija ponovno zaživela, zato bodo uredili električno in vodovodno napeljavo ter prenovili sanitarne prostore. Foto: Leo Caharija

DORNBERK > Lani poleti smo pisali, da nekdaj priljubljeno plesišče Zeleni gaj propada in da le redki posamezniki še stavijo nanj, saj je bila koncertna lokacija dolgo brez pravega gospodarja. Po manj kot letu dni je slika povsem drugačna.

To poletje bo spet živahno

“Za prihajajočo sezono je že vse dogovorjeno, datumi so rezervirani in obeta se približno deset poletnih dogodkov,” nam je zaupal novi lastnik Zelenega gaja Andrej Kovačič. “Prvi dogodek bo že prvega maja, zato smo nedavno zavihali rokave in začeli z obnovitvenimi deli,” je še dodal.

S plesiščem Zeleni gaj so dolgo upravljali domačini, zaradi neporavnanih obveznosti pa so bili leta 2010 blokirani vsi bančni računi. Leto kasneje se je začel stečajni postopek, v sklopu katerega prva dražba nepremičnin ni bila uspešna. V lanskem drugem poskusu pa je Zeleni gaj končno dobil novega lastnika, ki v teh dneh pospešeno “pripravlja teren”.

“Plesišče je bilo v zelo slabem stanju, ko smo ga prevzeli. Naredili bomo vse, kar bo treba, da bo lokacija spet normalno zaživela. Zagotovo pa bomo najprej uredili električno in vodovodno napeljavo ter prenovili sanitarne prostore,” je načrte razkril domačin Andrej Kovačič. “Nekateri rezultati naših prizadevanj so že vidni tudi navzven. Glede programa dogodkov v Zelenem gaju pa prepuščam organizacijo mlajšim generacijam. Jaz sem se zavzel za nakup in obnovo,” je sklenil.

Prirediteljem bo po novem lažje

Za prireditelje koncertov in drugih tematskih večerov na plesišču v Zelenem gaju se tako obeta novo obdobje, saj je bila zadnja leta organizacija dogodkov izredno otežena, tudi zaradi visokih stroškov. Prizorišče je bilo z vso infrastrukturo v razsulu.

Ker je bil Zeleni gaj v stečaju od leta 2011, so morali prireditelji za vsak dogodek prizorišče najeti pri stečajnem upravitelju. Obenem je bilo treba plesišče vedno dodobra očistiti naplavljene zemlje in listja, saj ni imelo urejenega odvodnjavanja. Pridobiti so morali tudi vsa potrebna dovoljenja in soglasja bližnjih stanovalcev ter plačati najemnino za parkirišče, ki je v lasti domačina. Zaradi uničenih sanitarij so morali za vsak dogodek pripeljati kemična stranišča, sami pa so morali poskrbeti tudi za elektriko.

Odslej prireditelji ne bodo imeli več teh nevšečnosti, česar se, kot sami pravijo, že zelo veselijo. Tadej Pišot iz Prvačine bo z Danilom Štrukljem organiziral štiri poletne dogodke, vzporedno pa bodo v Zelenem gaju koncerte prirejali še Bojan in Dani Strehar ter Peter Lisjak.

“Za prvi maj se obeta otvoritev sezone s hrvaško zasedbo Karma, 16. maja pa bo čas za odprte vinske kleti Vipavske doline. Dogodek bo spremljal koncert Petra Lovšina in skupine Rock Partyzani,” je napovedal Bojan Strehar.

Mnoge generacije, ki se zelo dobro spominjajo plesnih noči v Zelenem gaju, bodo to poletje ponovno lahko obujale spomine, saj prireditelji obljubljajo pester program za različne okuse in generacije ob zvokih slovenske in hrvaške zabavne glasbe.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano