V Vipavi bi spet radi na svoje

Komaj so se Vipavci in Ajdovci dogovorili o imenu skupnega vrtca, že je na mizi predlog, da bi ga spet razdružili. Po njem bi Vipavci ustanovili svojega in ga pripojili k OŠ Draga Bajca Vipava. Ocenjujejo, da bi s tem zmanjšali stroške, dvignili kakovost pedagoškega dela in zagotovili boljši nadzor. Župana Ivan Princes in Tadej Beočanin nista prepričana, da je to najboljša ideja.

Komaj so se dogovorili z Ajdovci, že bi nekateri Vipavci odcepili vrtec.  Foto: Alenka Tratnik
Komaj so se dogovorili z Ajdovci, že bi nekateri Vipavci odcepili vrtec.  Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Po lanskem dogovoru o imenu Otroškega vrtca Ajdovščina in potrditvi odloka o njegovi ustanovitvi se je zdelo, da so se Vipavci in Ajdovci nehali ukvarjati s pobudo za razdružitev vrtca na dva samostojna zavoda. Ta je očitno zdaj spet aktualna.

Tokrat prihaja z vipavske strani. V občinskem odboru za družbene dejavnosti razmišljajo o možnosti, da bi vipavski del vrtca pripojili k OŠ Draga Bajca Vipava. “Vrtec in OŠ sta eden poleg drugega, zato imata lahko skupne zunanje površine, oddelka v Vrhpolju in Podnanosu sta že sedaj v prostorih podružničnih šol. Verjetno bi nekaj prihranili,” med drugim razmišlja predsednik odbora Urban Lukin. V odboru menijo tudi, da bi z reorganizacijo izboljšali kakovost pedagoškega dela in bolje nadzirali delo po posameznih oddelkih. Slišati je bilo namreč komentarje, da je vodstvo vrtca preveč oddaljeno, da nima nadzora nad dogajanjem v oddelkih, čutiti naj bi bilo tudi delitev na ajdovski in vipavski del.

Občina je že naročila izračune

Občinski svet o pobudi še ni razpravljal. Občinska uprava je na predlog odbora vodstvu zavoda naročila analizo in izračun stroškov, če bi vrtec priključili šoli. “Šele nato se bomo lahko bolj konkretno pogovarjali,” pravi župan Ivan Princes. Sam v preteklosti razdružitvi vrtca ni bil naklonjen. “Še vedno sem prepričan, da se v obstoječem zavodu omogoča večjo strokovnost, laže se razporeja zaposlene in zagotavlja nadomeščanja ob bolniških odsotnostih. Nadzor nad delom in morebitna nesoglasja med zaposlenimi pa mora urediti vodstvo zavoda, ne mi,” pravi župan.

Otroški vrtec Ajdovščina je eden večjih vrtcev. Z novim letom ima po podatkih ravnateljice zavoda Alenke Močnik 56 oddelkov na 15 lokacijah v ajdovski in vipavski občini. Trenutno ga obiskuje nekaj več kot tisoč otrok. V vipavski občini je 14 oddelkov, delujejo v Vipavi, Vrhpolju in v Podnanosu.

V vrtcu presenečeni

Ravnateljica pravi, da jih je pobuda presenetila. “Lani smo ogromno časa in naporov vložili v to, da sta občini sprejeli odlok in nam omogočili vpis v razvid vrtcev pri ministrstvu. Upali smo, da smo s tem vsaj za nekaj časa dorekli delovanje vrtca. Seveda so pobude legitimne in v zavodu bomo pripravili ustrezne podlage, ko bomo dobili jasne usmeritve,” pravi Močnikova. Strinja se, da je vrtec velika organizacija. “Delujemo na številnih lokacijah, kar je za starše otrok prijetneje, za nas pa logistično zahteven projekt. Lahko pa zatrdim, da delamo strokovno, korektno in racionalno ter skladno z usmeritvami, ki nam jih da ustanovitelj. Zato nas nepreverjene ocene, pripombe in opazke čudijo. Pričakovali bi, da se bodo najprej posvetovali z nami,” še dodaja ravnateljica zavoda.

Beočanin: bolje je delati skupaj

Ravnateljica šole Alenka Nussdorfer Bizjak pravi, da bodo podprli rešitev, ki bo strokovno najboljša za otroke in zaposlene. “Zdaj je o tem še prezgodaj govoriti. V šoli smo vajeni sobivanja z malčki, tu ne vidim težav. Kadrovsko in organizacijsko pa bi to prineslo nove zahteve. Gotovo pomeni več administrativnega, računovodskega in hišniškega dela. Tu v našemzavodu nimamo rezerv,” opozarja ravnateljica šole.

Ne glede na to, kako se bodo Vipavci odločili, pa brez soglasja Ajdovcev ne bo šlo. Župan Tadej Beočanin načelno v razdružitvi zavoda ne vidi smisla. “Smiselno bi bilo delati na skupnih zadevah in na boljšem sodelovanju. Občini bi morali kvečjemu še tesneje sodelovati, ne pa razdruževati še tisto, kar imamo skupnega. Javnofinančna situacija v občinah in v državi zahteva racionalizacijo. In skupne službe ter zavodi so boljša rešitev,” meni Beočanin.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano