V Tolminu so soglasno potrdili občinski proračun

Občina Tolmin je končno dobila proračun, kar omogoča nadaljevanje in začetek del na več projektih. Zavleklo se je, ker osnutka v prvem branju, ki ga je župan Uroš Brežan pripravljal sam s sodelavci, niso potrdili. Več kot polovica svetnikov sedmih strank in list je s tem sporočala, da želijo biti od vsega začetka zraven pri snovanju najpomembnejšega občinskega dokumenta.

 Svetniki so proračun potrdili, v prihodnje pa želijo biti  od 
vsega začetka  zraven. Foto: Neva Blazetič
Svetniki so proračun potrdili, v prihodnje pa želijo biti od vsega začetka zraven. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Čeprav so svetniki po prvem branju pripravili mnogo pripomb, je dejanskih sprememb zanemarljivo malo. Prerazporedili so samo 10.800 evrov, kar v največjem proračunu doslej z 20,4 milijona evrov izdatkov ne pomeni praktično nič. Zmanjšali so vsoto za nakup zemljišč za pristajališče za jadralne padalce pri obrtni coni na Logu in denar prerazporedili za zimsko vzdrževanje cest in ulic v minuli zasneženi zimi.

Na seji se je tudi zaiskrilo. Ker je župan v brošuri ob občinskem prazniku, ki so jo dobili vsi občani, namignil, da naj bi v občinskem svetu zapravljali čas in energijo z medsebojnimi preigravanji, namesto za soočanje z izzivi, je 13 svetnikov sedmih strank in list to razumelo, da jih je okrcal, ker so zavrnili osnutek dokumenta. Spisali in prebrali so pismo, v katerem so poudarili, da si župan demokracijo predstavlja nekoliko po svoje in da pri zavrnitvi osnutka ni šlo za politično preigravanje, temveč za odgovorno delo in zahtevo, da so pri snovanju najpomembnejšega občinskega dokumenta zraven. Brežan pojasnjuje: “Opozoriti sem želel na nov pojav v tolminski lokalni politiki, kjer so svetniki v prvi obravnavi zavrnili sklep, ki potrjuje proračun skupaj z vsemi njihovimi pripombami. S tem smo podaljšali proceduro sprejema proračuna in povzročili nekatere nepotrebne zaplete. Če primerjamo sprejeti proračun s tistim zavrnjenim, lahko ugotovimo, da so spremembe minimalne. Sam sem se iz te izkušnje nekaj novega naučil. Upam, da enako velja tudi za občinske svetnice in svetnike.”

“Več popravkov je pri razvojnih načrtih za obdobje prihodnjih štirih let,” pojasnjuje župan Uroš Brežan.Med drugim so v skladu s pripombami svetnikov vnesli urejanje ceste Stopnik - Daber, iskanje rešitev za oskrbo z vodo v Kanalskem Lomu, idejo za prenovo dvorane na Šentviški Gori in izdelavo podrobnega prostorskega načrta v tem naselju in v Poljubinju. Uvrstili so tudi razvojne pobude iz Baške grape. Spremenili so vrstni red prečiščevanja odpadnih voda. Modrejcam so dali prednost pred Žabčami. V razvojni načrt so vključili urejanje Brunovega drevoreda do Petelinca, celovito urejanje športnega parka Brajda in še nekatere druge zadeve.

Pri obravnavanju osnutka je bilo veliko dilem v povezavi s tem, da letos ni več 50.000 evrov za dodatne vzgojiteljice v prvih razredih, ki jih je v preteklosti kot nadstandard plačevala občina. Ravnatelje so zaprosili, naj naredijo izračune, koliko bi lahko prihranili in kje naj bi vzeli, vendar natančnega odgovora niso dobili. Ugotavljali so, da v ožjem okolju tovrsten nadstandard plačujeta samo občini Nova Gorica in Kanal.

Obravnavali so samo en amandma, ki se je nannašal postopke in ne vsebine. Potrdili so ga in s tem omogočili, da bo proračun zaradi stiske s časom začel veljati že prvi dan po objavi v uradnem listu in ne šele po dveh tednih.

Kot rečeno, gre za najbolj zajeten proračun doslej. Občina načrtuje 17,2 milijona evrov prihodkov, v kar sodi tudi 6,2 milijona transferjev za aktualne velike naložbe. Odhodkov bo za 20,4 milijona. Zadolžujejo se za 1,2 milijona, razliko pa so imeli prihranjeno. Potekajo velike naložbe z denarjem EU, ki jih bodo zaključevali proti jeseni. Gre za prenovo Kinogledališča, gradnjo komunalnega omrežja in čistilne naprave na Kamnem, energetsko sanacijo šolskega centra ...

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano