V Tolminu so metalce vzeli za svoje

Od leta 2004, ko so se metalci prvič ugnezdili na Sotočju, do letošnjega festivala z 12.000 obiskovalci, se je veliko spremenilo.

Metalci zapolnijo turistične postelje in lokale Foto: Neva Blazetič
Metalci zapolnijo turistične postelje in lokale Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Večina Tolmincev je metalce sprejela za svoje in predvsem so se dobro organizirali na njihov prihod. Sobodajalci zaslužijo z oddajo zapolnjenih turističnih postelj, lokali so natrpani.

Na začetku pa je škripalo. Domačini niso razumeli potreb tovrstnih festivalov, tudi organizatorji še niso imeli veliko izkušenj. Zatikalo se je pri najemu zemljišč, s preskrbo hrane in vsega, kar je festival potreboval, a na koncu se je vse uredilo.

Pred dvema letoma so se dogovorili za plačilo turistične takse za tiste, ki kampirajo. Ta denar bodo vlagali v urejanje prizorišča, letos so na njem, denimo, uredili zanesljivo električno preskrbo. Veliko pozornosti posvečajo odpadkom, ki jih dobro obvladujejo. Na festivalsko prizorišče so se vselili ponudniki domačih izdelkov in pridelkov. Metalci najdejo čas tudi za turistično raziskovanje. V vseh letih v povezavi z množico metalcev vsaj v mestu Tolmin ni bilo omembe vrednega incidenta.

NB


Najbolj brano