V Stari Gori bi gradili čim prej

Negotovosti, ali se lahko zaradi revizije zalomi projektiranje in gradnja novega paviljona oddelka za rehabilitacijo v Stari Gori, je konec. “Zelo bomo pohiteli, radi bi začeli pred poletjem, realno pa je pričakovati, da bomo novo stavbo začeli graditi septembra,” napoveduje direktorica bolnišnice Nataša Fikfak.

Tri dotrajane paviljone bodo nadomestili z enim, med gradnjo 
pa bo del pacientov ostal s Stari Gori, dela pa bodo začasno 
preselili.  Foto: Leo Caharija
Tri dotrajane paviljone bodo nadomestili z enim, med gradnjo pa bo del pacientov ostal s Stari Gori, dela pa bodo začasno preselili.  Foto: Leo Caharija

STARA GORA > Ko je lansko pomlad ministrstvo za zdravje dalo soglasje za obnovo paviljonov v Stari Gori, je bilo na Goriškem čutiti olajšanje. Ker so trije od štirih paviljonov že tako dotrajani, je inšpekcija naložila, da je treba ukrepati in urediti higienske razmere. Sicer bi morda morali vsaj del oddelka s 55 posteljami, od tega 30 za rehabilitacijo otrok in 25 za odrasle, celo zapreti.

Strah je bil votel, projektant je izbran

Olajšanje je prinesla tudi odločitev, da je za gradnjo objekta, ki bo nadomestil dotrajane paviljone, država namenila 2,5 milijona evrov, 1,5 milijona pa bo zagotovila šempetrska bolnišnica.

Oddelek za rehabilitacijo otrok in odraslih bodo opremili tudi s pomočjo donacij. Za ta namen jih zbirajo mnogi, med drugim pa je Škofijska karitas Koper z Radiem Ognjišče na dobrodelni akciji leta 2012 zbrala skoraj 69.000 evrov, od tega so jih 15.900 porabili isto leto, ostalo pa bodo zdaj. Fundacija Vrabček upanja, ki že pet let organizira dobrodelne akcije, je za pomoč oddelku v Stari Gori doslej že namenila skoraj 57.000 evrov za nakup opreme in usposabljanja strokovnega kadra. Decembra lani pa so za opremo prispevali še dodatnih 130.000 evrov.

Ta je lani jeseni objavila razpis za izbiro projektanta, a se je zalomilo. Neizbrani ponudnik, podjetje IBT, je na Državni revizijski komisiji vložil zahtevo za revizijo, kar je podaljšalo postopek. Pojavila se je bojazen, da bi se stvari zavlekle do te mere, da bi država odtegnila denarno pomoč, to pa bi bil veter v jadra tistim, ki bi radi oddelek selili iz Stare Gore.

A strah je bil votel. Revizorji so končali delo, dali prav pritožniku, bolnišnica je izločila izbranega ponudnika in izbrala novega. “Izbrali smo naslednjega po vrsti,” je potrdila direktorica bolnišnice Nataša Fikfak, ki pa ni hotela povedati, koga. “Postopki še potekajo, v kratkem bomo podpisali pogodbo,” je pojasnila. Sklepati je, da je posel dobilo podjetje IBT, ki se je pritožilo.

Radi bi začeli še pred poletjem

Bolj kot to, kdo bo projektiral, pa uporabnike in starše otrok, ki se tam zdravijo, zanima, kdaj se bodo lotili obnove dotrajanih paviljonov.

“Med gradnjo bomo skušali čim manj posegati v običajni ritem v oddelku. Del pacientov bomo sicer morali preseliti v bolnišnico, del pa jih bo ostal v Stari Gori. Če bi začeli pred poletjem, bi bilo to laže izpeljati.”

In kakšen bo po novem oddelek. “Gradilo se bo eno stavbo, ki bo nadomestila sedanje tri paviljone. Četrti pa bo ostal,” je pojasnila direktorica. Kot je dodala, morajo najprej pridobiti projekte in nato še gradbeno dovoljenje, a si želijo, da bi začeli graditi čim prej. “Zelo bomo pohiteli, upamo, da bi lahko začeli celo pred poletjem. Med gradnjo bomo namreč skušali čim manj posegati v običajni ritem v oddelku. Del pacientov bomo sicer morali preseliti v bolnišnico, del pa jih bo ostal v Stari Gori. Če bi začeli pred poletjem, bi bilo to laže izpeljati,” pojasnjuje Fikfakova, ki pa se zaveda, da bo to težko uresničljivo: “Realno je pričakovati, da bi začeli graditi septembra. Tudi na sestanku na ministrstvu smo si dali tako časovnico. Kljub temu bomo poskusili pospešiti zadeve.”

Zaradi povečanega števila virusnih respiratornih obolenj in zaradi preprečevanja vnosa in širjenja bolezni so v bolnišnici v Šempetru do preklica obiski omejeni na enega zdravega obiskovalca, sporoča vodstvo bolnišnice: “Svojce pacientov pozivamo, da v primeru nejasnosti telefonsko kontaktirajo oddelek in upoštevajo navodila osebja.”

V Stari Gori že nestrpno pričakujejo obnovo oddelka, ki jo že leta in leta napovedujejo in je glede na stanje paviljonov neizogibna. “Potrebe so ogromne, upamo, da nam bodo novi, boljši pogoji zagotovili boljše možnosti za delo s pacienti,” je že večkrat poudaril vodja oddelka Jurij Karapandža.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano