V Šempetru skupaj za knjižnico

Kot kaže so v Šempetru na dobri poti, da dobijo dolgo pričakovano knjižnico. Pobuda, da bi jo, vsaj začasno, umestili v nekdanjo galerijo Bažato ob Trgu Ivana Roba, je zanimiva tako županu Milanu Turku kot direktorici Goriške knjižnice Franceta Bevka Ireni Škvarč. Pred odločitvijo pa morajo pretehtati še odprta vprašanja.

Knjižnico  bi lahko uredili v nekdanji galeriji Bažato tik ob Trgu Ivana Roba. 
Prostor je v lasti občine in bo kmalu prazen.  Foto: Mitja Marussig
Knjižnico bi lahko uredili v nekdanji galeriji Bažato tik ob Trgu Ivana Roba. Prostor je v lasti občine in bo kmalu prazen.  Foto: Mitja Marussig

ŠEMPETER > Občina Šempeter-Vrtojba je poleg občine Brda še edina na ožjem Goriškem, ki nima svoje knjižnice. Prebivalci si jo že dolgo želijo, da jo Šempeter potrebuje, so prepričani tudi v Goriški knjižnici Franceta Bevka. Tega se zavedajo tudi na občini, kjer načrtujejo, da jo bodo umestili v kinodvorano, ki pa jo bodo obnavljali šele čez nekaj let.

A v Šempetru nočejo čakati, pač pa bi radi knjižnico, vsaj začasno, imeli čim prej. Svetnici Nataša Valentinčič in Barbara Pavlin ter svetnika Sebastjan Arčon in Aljoša Makovec so prepričani, da se prostore da dobiti. Predlagali so, naj občina za začasno knjižnico v letošnjem letu rezervira 28.400 evrov (na toliko so ocenili stroške opreme, zaposlenega in tekoče mesečne stroške) in med drugim navedli, kje vse bi lahko bila: v zaklonišču v Podmarku, krilu dvorca Coronini, kjer je arhiv bolnišnice, v skladišču Mercatorja v Šempetru ali nekdanji trgovini v Vrtojbi, ki jo to podjetje prodaja. “Pri izbiri prostorov sem upoštevala tiste, kjer bi bilo treba najmanj vložiti v njih,” je utemeljila Nataša Valentinčič. Kot je dejal svetnik Jožef Batistič, tudi v odboru za družbene dejavnosti menijo, da je treba najti neko rešitev, da “ne bi čakali na novo kinodvorano.”

Nekdanja galerija je zanimiva

Svetniki so se strinjali, naj občina omenjeni znesek rezervira v proračunu, najbolj zrela pa je ideja, da bi knjižnico umestili v sto kvadratnih metrov velike prostore na Cesti goriške fronte 2, ki so v lasti občine in kjer je nekdaj bila galerija Bažato. Načeloma ji je naklonjen tudi župan Milan Turk: “Za knjižnico je 28.400 evrov premalo, predlog pa se mi zdi vsebinsko zelo zanimiv.” Treba je sicer preveriti, ali so prostori primerni, urediti sanitarije, stopnišče ...

Obenem se bo treba odločiti, ali v pričakovanju obnove kinodvorane urediti začasno knjižnico ali nekje najti prostor za stalno. “Treba je narediti resni premislek,” pravi župan. Z vodstvom Goriške knjižnice Franceta Bevka se bo pogovoril, kaj potrebujejo, ali so tam prostori sploh ustrezni. “Nekaj pa bomo morali urediti z 'normalnimi sredstvi'. Če se strinjamo, da je knjižnica tam, bomo naredili idejno rešitev. Če to lahko letos izvedemo, bom predlagal rebalans,” obljublja Turk.

Direktorica Goriške knjižnice Franceta Bevka Irena Škvarč včeraj o ideji, da bi v nekdanjo galerijo Bažato umestili (začasno) knjižnico, še ni bila seznanjena.

“Verjamemo, da bi šlo”

“Krajevno knjižnico Šempeter potrebuje zaradi števila prebivalcev in oddaljenosti od Nove Gorice,” potrjuje Škvarčeva. Kot je povedala, so njihove krajevne knjižnice na Goriškem velike od 50 kvadratnih metrov naprej, zato bi bilo sto kvadratnih metrov za začetek več kot dovolj in bi bili prostori dobrodošla zasilna rešitev. “Verjamemo, da bi šlo. A treba je razmisliti še o odprtosti, zaposlenih. Kar nekaj je še odprtih vprašanj,” pravi.

Upoštevati morajo tudi standarde za splošne knjižnice. “Krajevna knjižnica ni samo soba s policami s knjigami in računalnikom, pač pa veliko več. Imeti mora vsaj še prostor, kjer je mogoče prebirati knjige in organizirati druge dejavnosti, denimo delavnice, ure pravljic,” pojasnjuje direktorica. Njihove enote imajo vsaka po približno 10.000 enot gradiva, največja, solkanska, pa 16.000, odprte so dva - do trikrat na teden po najmanj štiri ure.

V kratkem je pričakovati sestanek vodstev knjižnice in občine. Ko bo znano, kaj knjižnica potrebuje in koliko bi to stalo, bodo o tem, ali bodo Šempetrci in Vrtojbenci že letos dobili vsaj začasno ali morda celo stalno knjižnico, odločali svetniki. Po strogih standardih naj bi sicer knjižnice v krajih, kot je Šempeter, bile velike med 200 in 280 kvadratnih metrov.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano