V Prvačini 600 ljudi zahteva, da mora pošta ostati v kraju

V prihodnjih dneh naj bi poštni urad v Prvačini zaprl vrata, delo s pismi in položnicami pa naj bi prevzele trgovke v tamkajšnji samopostrežni trgovini. “Upajmo, da se to ne bo zgodilo,” so si prikimavali krajani Prvačine, ko so se srečevali na stopnicah do sedeža krajevne skupnosti, kjer je potekalo podpisovanje peticije proti zapiranju poštnega urada.

V prostorih Krajevne skupnosti Prvačina je bila ob podpisovanju peticije gneča.  Foto: Vesna Humar
V prostorih Krajevne skupnosti Prvačina je bila ob podpisovanju peticije gneča.  Foto: Vesna Humar

PRVAČINA > Dušan Kozem je že praznoval 90. rojstni dan. V prostorih krajevne skupnosti je pokazal na črnobelo fotografijo na steni. Nastala je leta 1897, pred takratnim poštnim uradom. Pred hišo, ki se ji po domače še danes reče “pošta”, je ustavljena kočija. “Moj dedek, Anton Kozem, je bil takrat župan. Borili so se za pošto in so jo tudi dobili, nato smo si zanjo ponovno prizadevali pred dvajsetimi leti. Dobili smo jo leta 1999, a na žalost ni dolgo trajala,” je Kozem zmajeval z glavo in povedal, da je na poštnem uradu redna stranka.

Dvotretjinska večina

V krajevni skupnosti, ki ima dobrih 900 volilnih upravičencev, je peticijo podpisalo skoraj 600 ljudi, nam je pojasnil prvopodpisani, član sveta krajevne skupnosti Boris Šemole: “Prihajajo mladi in stari, tako kot vse generacije krajanov obiskujejo poštni urad.”

A očitno strank ni dovolj. Že konec lanskega leta je Pošta Slovenije obvestila lokalno skupnost, da namerava konec leta 2015 urad v vasi preoblikovati v pogodbeno pošto v tamkajšnji samopostrežni trgovini. Razlog je v elaboratu, ki kaže, “da pošta Prvačina zaradi skromnega obsega poslovanja, kar je v veliki meri posledica spremenjenih življenjskih navad prebivalcev in predvsem poslovnega okolja, zadnja leta beleži izgubo iz poslovanja, ki se povečuje, trendi pa kažejo na nadaljnji padec storitev.”

Na Pošti Slovenije mirijo, da je pogodbena pošta v trgovini dober in uspešen poslovni model ter da so marsikje, kjer so se sprva pritoževali, ugotovili, da je dostop do storitev še boljši. Predvsem zaradi daljšega obratovalnega časa. Uradi po vaseh so namreč običajno odprti le po nekaj ur na dan.

Pasti “optimizacije”

Podobna usoda kot Prvačino čaka še marsikateri kraj na Primorskem in v Sloveniji. “Proces preoblikovanja in optimizacije poštnega omrežja je nujen in neizogiben,” pravijo na Pošti Slovenija in obenem napovedujejo, da bodo do leta 2017 v pogodbene preoblikovali 180 pošt po vsej državi. In takrat rezov ne bo konec, dodajajo, temveč se bo šele začela “druga faza optimizacije omrežja.”

Pobudniki peticije pa logiki “optimizacije” oporekajo. “Naša peticija, ki jo bomo poslali v državni zbor, bo morda koristila še kateremu slovenskemu kraju. Pošta je v stoodstotni državni lasti in državljanom, davkoplačevalcem, mora zagotavljati kakovostne storitve. Praksa, da pošta varčuje na račun uporabnikov, se mora prej ali slej končati,” je prepričan Šemole.

Peticijo so ob svetu krajevne skupnosti podprli še župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon ter mestni svetniki Egon Dolenc, Tanja Pipan in Tadej Pišot, ki je ob podpisu peticije pojasnil: “Prav je, da državljani na tak način izkažejo svoje nestrinjanje. Navdušen sem nad tem, da Prvačkovci še enkrat več dokazujemo, česa smo sposobni.”

Kje se bo ustavilo?

V Krajevni skupnosti Prvačina so želeli, da se predstavniki Pošte Slovenije udeležijo zbora krajanov ter ljudem razloge za preoblikovanje urada pojasnijo iz oči v oči. A so v družbi vabilo zavrnili s pojasnilom, da so svoje razloge za ukinitev pošte svetnikom KS pojasnili že januarja letos.

To drži, vendar je veliko vprašanj ostalo brez jasnega odgovora, ugovarjajo svetniki in poudarjajo, da so se z namero Pošte Slovenije le seznanili, je pa vsekakor niso podprli.

Eno od neodgovorjenih dilem so s službe za odnose z javnostmi razrešili v odgovoru na novinarska vprašanja. Poštnih predalov v Prvačini ne bo več. Uporabniki bodo morali po svoje poštnoležeče pošiljke v sosednji Dornberk. “Dokler bo tam še pošta. Kajti kdo ve, kje se bo to varčevanje ustavilo,” zaključuje Šemole.

VESNA HUMAR


Najbolj brano