V Posočju največ nevarnih ostankov svetovnih vojn

Nevarnih ostankov svetovnih vojn je po Sloveniji še precej, največ na območju, kjer je med prvo svetovno vojno potekala Soška fronta. O tem so spregovorili na današnji predstavitvi državne enote civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, ki je ob obisku estonske delegacije potekala na Sabotinu nad Novo Gorico.

Darko Zonjič Foto: STA
Darko Zonjič Foto: STA

NOVA GORICA > Namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Branko Dervodel je opozoril na perečo problematiko neeksplodiranih ubojnih sredstev v Sloveniji. "Teh najdb je vsako leto v državi približno 400, mogoče celo več, najdemo pa med osem in deset ton različnih bomb in drugih nevarnih predmetov," je dejal.

V letu 2014 je enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi v Sloveniji opravila 485 intervencij, v katerih je bilo odstranjenih 8690 kosov v skupni teži 14,5 tone, je podatke predstavil vodja enote Darko Zonjič. Samo na območju Severne Primorske je bilo v lanskem letu 232 intervencij, v katerih so odstranili skoraj osem ton različnih nevarnih predmetov.

"Vedno več je med njimi sredstev, ki niso primerna za začasno skladiščenje, zato jih uničimo na samem kraju najdbe oziroma na najbližjem ustreznem kraju, o čemer se odločijo pirotehniki,” je povedal Zonjič. Na ta način so lani posredovali 28-krat in ob tem uničili 129 kosov v skupni teži ene tone, saj niso želeli tvegati nesreče.

Dervodel je dodal, da je področje varstva pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi v Sloveniji sicer dobro urejeno, saj ga urejajo državni predpisi, v sistemu uprave za zaščito in reševanje pa deluje posebna enota. Je pa ta dejavnost ločena po posameznih strukturah. V Civilni zaščiti (CZ) se ukvarjajo predvsem z ostanki preteklih vojn, v policiji s sodobnimi sredstvi, v Slovenski vojski pa z lastnimi neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi in strelivom.

Nesreče z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi se žal še vedno dogajajo, po besedah Dervodela velikokrat zaradi objestnosti, včasih pa zaradi zbirateljske mrzlice. "Niso prav pogoste, od časa do časa pa se vendarle zgodijo," je pojasnil.

Med pripadniki strokovne enote CZ za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi medtem nesreč doslej še ni bilo, pa čeprav se srečujejo z več kot 500 različnimi vrstami neeksplodiranih bomb in granat.

STA


Najbolj brano