V Posočju ne bodo dobili inkubatorja

Ker službe ne čakajo za vsakim vogalom, vse več mladih tudi v Posočju razmišlja, da bi začeli na svoje. Če pa že imajo idejo, se takoj soočijo s konkretnimi vprašanji, kje delati, kakšna je zakonodaja, kako je z davki ... Pri tem jim lokalna skupnost ne stoji ob strani, opozarjajo. V Posočju bi potrebovali podjetniški inkubator, pravijo. a ga (še) ne bodo dobili.

Gašper Jesenšek  (drugi z desne) pravi, da je poleg ideje najpomembnejše trženje. Foto: Klemen Mišič
Gašper Jesenšek (drugi z desne) pravi, da je poleg ideje najpomembnejše trženje. Foto: Klemen Mišič

TOLMIN > “”Mladim bi svetovali brezplačno,” je v podporo mladim in novim podjetniškim idejami predlagal dolgoletni podjetnik Valter Valentinuzzi na okrogli mizi Kluba tolminskih študentov na temo Prihod-nost mladih v Posočju. Morda bi se za to odločili tudi drugi podjetniki z dolgim stažem, vendar ni organizacije in ni načina, kako bi to izpeljali.

Podjetniških inkubatorjev ni in jih ne bo

Če bi bili za mlade z idejami na voljo podjetniški inkubatorji, bi se tam lahko srečevali in se dokopali do odgovorov, so opozorili mladi. Toda v Posočju o tem samo govorijo, nič pa ne naredijo. Podjetniški inkubator so sicer načrtovali v prostorih podjetja Smarteh, ki se je preselilo v obrtno cono. Toda zaradi vseh zapletov se je obrnilo tako, da se je v te prostore preselil Posoški razvojni center, ki podjetnikom svetuje.

“V občinskem proračunu bo vse manj denarja. Inkubatorja vsaj za zdaj nimamo v programu. Ravnokar pa sestavljamo proračun za naprej in vse pobude so dobrodošle. Prostore bi našli, toda skrbnika zanje nimamo,” razmišlja direktor občinske uprave Davor Simčič. Tudi v občini Kobarid in Bovec o podjetniškem inkubatorju ne razmišljajo.

V primerjavi z drugimi okolji so imeli mladi v Posočju zaradi potresa na voljo vsaj štipendije iz programa Soča. Ko je usahnil, so bile štipendije na voljo v okviru regijske štipendijske sheme. Pritegnili so mnogo štipendistov, predvsem tehniških smeri, ki so dobili tudi zaposlitev.

Pomagaj si sam...

Mladi podjetnik Gašper Jesenšek je povedal, da se mora vsak sam znajti. Sreča je, če ima podporo v družini, kot je bilo tudi v njegovem primeru. “Je pa treba najti idejo in biti pogumen. Moj partner iz ZDA mi razkriva, kako je pri njih. Bistveno je trženje, idejo je treba znati prodati. Po štirih letih morda lahko upam, da bo podjetje začelo prinašati prihodek. Vmes ni bilo odmora, ni bilo počitnic ...” Poleg njega jih je kar nekaj, ki so v Posočju podjetniško uspešni.

Zaposleni v Posoškem razvojnem centru so opozorili, da je možno najti denar EU za različne projekte, tudi v turizmu. Na manj razumevanja pa so naleteli, ko so predstavljali programe ozaveščanja mladih za podjetništvo v vrtcih in šolah. Tistim, ki se zdaj ukvarjajo z izzivom podjetništva, to nič ne pomaga, dolgoročno pa je pomembno, da mlade seznanijo z izzivi v okolju, kjer je bilo podjetništvo več desetletij potisnjeno v ozadje. NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano