V Podnanosu so prenovili vaško jedro

Slikovito vaško jedro Podnanosa je po prenovi komunalnega omrežja zasijalo v novi podobi. Tlakovani trg pred župnijsko cerkvijo sv. Vida naj bi v prihodnje zaživel kot vaško kulturno središče. Tam so v soboto slovesno zaokrožili dela in si nazdravili z vodo iz obnovljenega pitnika s kipom sv. Petra.

 Z vodo iz pitnika so si najprej nazdravili župan Ivan Princes, 
predsednik sveta KS Matjaž Furlan (levo) in podpredsednik 
Darko Rosa. Foto: Alenka Tratnik
Z vodo iz pitnika so si najprej nazdravili župan Ivan Princes, predsednik sveta KS Matjaž Furlan (levo) in podpredsednik Darko Rosa. Foto: Alenka Tratnik

PODNANOS > Občina Vipava si je skupaj s KS Podnanos za uresničitev projekta prizadevala tri leta, lani pa je ob strokovni pomoči Razvojne agencije Rod uspešno kandidirala na razpisu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in za približno 600.000 evrov vredno naložbo uspela pridobiti 437.000 evrov nepovratnega denarja.

Središče se vrača

V vaškem jedru so zgradili ločeno kanalizacijo, obnovili dobrih 700 metrov vodovodnega omrežja in postavili kabelsko kanalizacijo za nizkonapetostno omrežje ter širokopasovni internet in telekomunikacije. Uredili so del struge potoka Pasji rep, osrednji trg ali “plac” in glavno ulico pa so tlakovali. Kot je ob slovesnosti, s katero so v soboto zaokrožili tudi spominsko leto, posvečeno domačemu skladatelju Stanku Premrlu, poudaril predsednik sveta KS Podnanos Matjaž Furlan, je to za kraj velika pridobitev. “Želimo si tudi, da bi trg znova postal kulturno središče vasi,” je še dodal Furlan.

Pločevina se umika

A za to bo z njega najprej treba umakniti avtomobile, je napovedal župan Ivan Princes, ki razmišljanja domačinov podpira.

V Podnanosu so zaključek del zaokrožili s slovesno mašo za kraj in z blagoslovom, ki ga je podelil upokojeni koprski škof Metod Pirih. Kulturni program na placu so oblikovali domači pevci in člani dramske skupine Ga pihnemo. Namesto slovesnega rezanja traku so si nazdravili s kozarcem vode iz pitnika s kipom sv. Petra, ki so ga obnovili po zasnovi arhitekta Marka Lavrenčiča.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano