V Pipistrelu so predstavili sodelovanje s Kitajci

V podjetju Pipistrel so dopoldne predstavili sodelovanje s kitajsko družbo Sino GA Group, s katero Pipistrel vstopa v skupni sedemletni projekt, ovrednoten na 350 milijonov evrov, ki predvideva ustanovitev nove družbe in prenos tehnologij na Kitajsko, kjer bodo izdelovali električna letala s proizvodno zmogljivostjo 500 letal na leto.

 Foto: Nace Novak
Foto: Nace Novak

AJDOVŠČINA > Predstavitve so se udeležili tudi generalni direktor Sino GA Group Wu Guo Ying, izvršni direktor Sino GA Group Hao Danny Wu, pa tudi predsednik slovenske vlade Miro Cerar. Dolgoročno sodelovanje na področju lahkega in splošnega letalstva na področju Kitajske, vzhodnoazijskih držav in Pacifika, za katerega je bila pogodba podpisana ob nedavnem srečanju predsednikov vlad Kitajske in srednje- ter vzhodnoevropskih držav 16+1 v Rigi v Latviji, predvideva ustanovitev nove družbe in prenos tehnologije na Kitajsko, kjer bodo izdelovali električna letala, zlasti Alpha Electro in hibridno letalo Panthera. Proizvodna zmogljivost bo več kot 500 letal na leto.

Čvrstejša poslovna povezava z izmenjavo kapitalskih deležev

Da bi dosegli večjo poslovno povezavo med obema partnerjema in okrepili vzajemna prizadevanja, sta se partnerja dogovorila tudi za izmenjavo kapitalskih deležev in delnega lastništva v času trajanja pogodbe. Sodelovanje bo kitajskemu podjetju Sino GA Group zagotovilo izključno pravico do uporabe Pipistrelove tehnologije in do proizvodnje dveh modelov letal (Alpha Electro in Panthera Hybrid) na Kitajskem ter ekskluzivno pravico za prodajo obeh modelov na ozemlju Kitajske in v sosednjih državah Mjanmar, Laos, Tajska, Vietnam, Kambodža, Tajvan, Filipini, Indonezija, Malezija, Singapur, Brunej, Koreja in Mongolija.

Skupna vrednost projekta, ki bo poleg izdelave letal vključeval tudi gradnjo novih centrov s proizvodnimi objekti za oba modela, letalsko stezo ter objekte za vzdrževanje letal in šolanje pilotov v provincah Taizhou, Zhejiang in Yinchuan, je več kot 500 milijonov evrov. Pogodba vključuje tudi dostavo 50 letal vsakega modela, vse potrebno znanje in izkušnje za sestavo, usposabljanje osebja v Sloveniji, implementacijo proizvodnega procesa v nove objekte na Kitajskem, pa tudi nadzor kakovosti novoustanovljene proizvodnje, ki bo zagotavljal enako kakovost kot pri letalih, izdelanih v Sloveniji.

Razvojni inštitut bodo preselili, lokacijo še iščejo

Pipistrel bo del omenjenega denarja uporabil za razvoj novega, zelo inovativnega letala z 19 sedeži in ničnimi emisijami, ki ga bo poganjala hibridna tehnologija elektrike in vodikovih gorivnih celic. Kot je povedal prvi mož družbe Pipistrel Ivo Boscarol, bi lahko bil prototip za to letalo narejen v desetih do dvanajstih letih. Zaradi rasti in potrebnega širjenja proizvodnje, saj bodo tudi v Ajdovščini 40 odstotkov celotne proizvodnje namenili kitajskemu tržišču, je Boscarol napovedal selitev razvojnega inštituta na novo lokacijo, ki jo še iščejo, najraje pa bi ostali čim bliže obstoječim prostorom, torej v Ajdovščini. Zaradi posla s Kitajsko bodo v Pipistrelu tudi na novo zaposlovali. Potrebovali bodo nove ljudi v proizvodnji, pa tudi inštruktorje letenja, razvojnike in znanstvenike. Na Kitajskem bodo v proizvodnji zaposlili 500 do 1000 zaposlenih.

Cerar: Vlada bo še naprej odpirala vrata

“Do tega pomembnega poslovnega sporazuma in sodelovanja na področju proizvodnje letal je prišlo predvsem zaradi odlične poslovne prakse in znanja družbe Pipistrel in pripravljenosti za sodelovanje s strani družbe Sino GA Group. Do takega sporazuma ne bi prišlo tako hitro, če ne bi država pomagala po svojih zmožnostih,” je povedal predsednik vlade Miro Cerar in dodal, da je Pipistrel eden naših največjih gospodarskih ambasadorjev v svetu. Dodal je še, da se kot predsednik vlade zavzema za odprto Slovenijo, odprto za tuje investicije.

“Današnji primer je zgleden primer in verjamem, da mu bodo sledili tudi drugi. Pri tem bo vlada še naprej odpirala vrata,” je sklenil Cerar.

NACE NOVAK


Najbolj brano