V Panovcu trimčkajo med stroji

Uporabniki trim steze v mestnem gozdu Panovec so zaskrbljeni. Opozarjajo, da so stroji med deli v gozdu poškodovali številne poti, bojijo se, da je sečnja veliko preobsežna. V zavodu za gozdove priznavajo, da so dela letos bolj intenzivna kot običajno, a zagotavljajo, da gre le za odstranjevanje poškodovanih in bolnih dreves, ki bo končano v dveh tednih. Poškodbe na stezah pa bodo poravnane, potrjujejo v športnem zavodu.

 Rekreativci bentijo nad stroji, gozdarji pa odgovarjajo, da je delo treba opraviti.  Foto: Igor Mušič
Rekreativci bentijo nad stroji, gozdarji pa odgovarjajo, da je delo treba opraviti.  Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > V tem tednu se obiskovalci novogoriške trim steze v Panovcu srečujejo z rdečimi trakovi, razritimi potmi, s kupi lesa, pa tudi z delovnimi stroji.

Vnema gozdarjev je zmotila številne uporabnike trim steze in gozdnih poti, ki se sprašujejo, ali gre res le za vzdrževanje in čiščenje po neurju ali za pregrob poseg v gozd, ki je osrednja rekreativna cona za množice Novogoričanov. “Tako še ni bilo razrito, vsaj deset let ne. Uničili so več kot deset kilometrov poti po notranjosti in posekali ves hrib nad streliščem do piknik placa in še naprej,” je zaskrbljen eden od rednih uporabnikov.

Gozdarji hitijo, ker je vreme ugodno

V novogoriški enoti Zavoda RS za gozdove pojasnjujejo, da izvajajo sanitarno sečnjo, v okviru katere odstranjujejo poškodovana in bolna drevesa, in ne redne sečnje. Priznavajo, da letos res izvajajo bolj obsežna dela. “V Panovcu dela pet skupin, nikoli jih še ni bilo toliko,” potrjuje Bojan Zadravec iz zavoda. A pojasnjuje, zakaj: odstraniti morajo približno 4000 kubičnih metrov lesa oziroma podrtih dreves, mnoga so tam še od vetroloma iz leta 2013. Lani namreč zaradi vremenskih razmer niso opravili praktično nič dela. Delavci Soškega gozdnega gospodarstva so najprej februarja ob žledolomu šli pomagat kolegom na prizadeta območja, kasneje pa je bil teren v Panovcu zaradi obilnih padavin popolnoma razmočen in bi naredili več škode kot koristi.

Zdaj intenzivno delajo, saj je vreme idealno. “Vedno gledamo vreme in skušamo narediti čim več. Tri, štiri skupine delavcev so se v zadnjem tednu dni premaknile v del Panovca, kjer so rekreativne poti oziroma trim steza. Čez približno deset do 14 dni bodo dela končana, nato bomo šli še enkrat skozi vsa delovišča in se bo počistilo vlake,” napoveduje Zadravec. Ker zdaj delajo pospešeno prav na območju, kjer se rekreira veliko ljudi, razume, da uporabnike lahko to zmoti. A poziva k strpnosti.

Poškodbe na stezi bodo popravili

“To stvar moramo sanirati, potem pa bo veliko lepše, kot je bilo,” poudarja. In dodaja, da naj se v primeru morebitnih težav uporabniki obrnejo na njih ali neposredno na Soško gozdno gospodarstvo, ki na terenu izvaja dela.

S trim stezo upravlja novogoriški športni zavod, njegov direktor Uroš Jug pa pojasnjuje: “Po končanem delu tem bo steza spet normalno prehodna. Mi bomo nato opravili njen pregled in nujno tekoče vzdrževanje. Za kaj več letos denarja ni, saj je za investicijsko vzdrževanje na ravni celotnega zavoda, po tem, ko odštejemo nujne posege v bazenu, za celo leto na voljo le 10.000 evrov. Kot kaže, lahko na naložbe računamo šele v letu 2017 in 2018.”

Gozdarski stroji pri delu na območju trim steze ponekod nekoliko razrijejo teren, vendar je po besedah direktorja dogovorjeno, da bodo poškodbe na stezi po končanem delu poravnane, prijav poškodb zaradi morebitnih voženj z motorji za motokros in z gorskimi kolesi pa v zadnjem času ni.

MITJA MARUSSIG,

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano