V Orehovljah tudi pločnik

V občini Miren-Kostanjevica zaključujejo urejanje kanalizacije v okviru medobčinskega projekta čistilne naprave ob Vrtojbici. Ta teden bodo na regionalni cesti skozi Miren polagali še zadnjo plast asfalta.

V Orehovljah se veselijo tudi novega pločnika.  Foto: Alenka Ožbot
V Orehovljah se veselijo tudi novega pločnika.  Foto: Alenka Ožbot

MIREN, OREHOVLJE > V okviru medobčinskega projekta so v občini zgradili več kot deset kilometrov fekalne kanalizacije in obnovili vodovode. Na novo so zgradili devet črpališč. V bližini občinske stavbe so postavili most, ki bo nosil zbirni kanal čez reko Vipavo, sočasno bo služil tudi kot pešpot in kolesarska steza. Zaradi obsežnih del sta bili naselji Miren in Orehovlje v zadnjih mesecih eno samo gradbišče.

“Izvedena so že vsa groba in deloma fina asfalterska dela na vseh odsekih tako na gradbiščih v Mirnu kot tudi v Orehovljah,” razlaga župan Mauricij Humar. Po besedah predsednika KS Orehovlje in občinskega svetnika Bogomirja Nemca so v Orehovljah posebej zadovoljni, da so v okviru urejanja kanalizacije v delu vasi zgradili še pločnik, kar sprva ni bilo načrtovano. Dodatna dela bo plačala občina.

V teh dneh končujejo črpališča in most čez Vipavo. Ta teden bodo položili zadnjo plast asfalta na regionalni cesti skozi Miren oziroma na odsekih, kjer so v preteklih mesecih kopali.

Občina je že izdala deset zahtevkov za evropski in državni denar v višini približno 3,2 milijona evrov. Doslej je bilo poravnanih devet zahtevkov - občina je prejela približno tri milijone evrov, deseti zahtevek je v pregledu in potrjevanju, pravi župan. Vsa dela v okviru projekta čistilne naprave ob Vrtojbici naj bi v občini zaključili do 15. junija.

V zadnjem letu so uredili tudi 1,9 kilometra kanalizacijskega omrežja in 1500 metrov vodovoda v starem jedru Opatjega sela, na obrobju vasi pa so zgradili čistino napravo za 400 enot. Marca so dobili uporabno dovoljenje za kanalizacijo in vodovod ter odločbo o poskusnem obratovanju za čistilno napravo. Gospodinjstva se že lahko priključujejo na sistem. Čistilno napravo v Opatjem selu naj bi poskusno zagnali v drugi polovici maja.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano