V Novi Gorici velika verjetnost preseganja mejne vrednosti trdih delcev

V Novi Gorici je danes velika verjetnost preseganja mejne vrednosti trdih delcev PM10 v zraku, drugje so preseganja možna. V nedeljo so možna preseganja delcev PM10 v celotni Sloveniji, opozarja Agencija za okolje (Arso). Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, če se v njih kurijo premalo suha drva.

V Novi Gorici je danes velika verjetnost preseganja mejne vrednosti trdih delcev PM10 v zraku. Foto: Leo Caharija
V Novi Gorici je danes velika verjetnost preseganja mejne vrednosti trdih delcev PM10 v zraku. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Male kurilne naprave k skupnim emisijam delcev PM10 v Sloveniji prispevajo kar dve tretjini. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka, svetujejo na Arsu.

V primeru napovedane velike verjetnosti za preseganje dnevnih mejnih vrednosti trdih delcev PM10 priporočajo, da posamezniki ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja, in zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva. Priporočljivo je tudi, da uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil, in ne kurijo na prostem.

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. Zato je zaradi zaščite zdravja smiselno upoštevati priporočila tudi na takšnih območjih.

STA


Najbolj brano