V Novi Gorici so zakrpali luknje

Novogoriška občina je bila sredi leta na tem, da ji v blagajni lahko celo zmanjka denarja, razmere pa so zdaj precej boljše. V upravi potrjujejo, da težav z likvidnostjo ni in pravočasno poravnavajo vse obveznosti, odplačali so tudi kredit, ki so ga najeli, ker so morali Hitu in Petrolu vrniti 1,9 milijona evrov. Sive lase pa še lahko povzroči gradnja čistilne naprave, saj država občini, ki plačuje izvajalce, denar vrača z zamikom.

Gradnja centralne čistilne naprave ob Vrtojbici je največja 
naložba, zaradi katere je mestna občina že najemala kredite. 
V zagati bo, če bo država prepočasi vračala denar zanjo.  Foto: Leo Caharija
Gradnja centralne čistilne naprave ob Vrtojbici je največja naložba, zaradi katere je mestna občina že najemala kredite. V zagati bo, če bo država prepočasi vračala denar zanjo.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Da se denar v blagajno novogoriške občine ne steka tako, kot so načrtovali, se je pokazalo sredi leta, ko so, denimo, društvom in zavodom z velikim zamikom nakazali zneske z razpisov. Direktorica občinske uprave Vesna Mikuž je takrat zatrdila, da občina ni nelikvidna in da redne obveznosti poravnava, je pa priznala, da težave, podobno kot v marsikateri drugi občini, so in so morali zato nekatera izplačila zadržati.

Za nameček je kot bomba priletela še odločba Finančne uprave RS, po kateri je morala občina Hitu vrniti 1,8 milijona evrov preplačanega nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, Petrolu pa še približno 120.000 evrov. Ker Komunala Nova Gorica letos ne plačuje najemnine za sicer neuporabno odlagališče odpadkov v Stari Gori, zaradi česar jo občina toži, pa je v občinski blagajni zmanjkalo še dodatnih 788.000 evrov.

“Težav ni, kredit smo odplačali”

Da bi se izvlekla iz zagate, je morala občina v prvi polovici leta najeti za 3,4 milijona evrov likvidnostnih kreditov, sicer bi denarja v blagajni lahko preprosto zmanjkalo in obveznosti ne bi mogla poravnavati.

A razmere se zdaj izboljšujejo, zatrjujejo v občinski upravi: “Trenutno nimamo problemov z zagotavljanjem likvidnih sredstev in vse obveznosti poravnavamo v rokih. Celoten likvidnostni dolg pa smo že vrnili.” Boljše volje so tudi zato, ker je Immorent septembra vendarle plačal 2,6 milijona evrov, ki jih je bil po pogodbi dolžan za projekt Supernova, obenem pa je občina pridobila tudi milijon evrov vredno komunalno infrastrukturo in zemljišča.

Tudi to, da se je v blagajni od načrtovanih 3,4 milijona evrov nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča do konca avgusta nabralo le 1,176 milijona evrov, uprave ne pretirano skrbi. Ker se nadomestilo lahko plača po obrokih, glavnina denarja prihaja šele v drugi polovici leta. “Razliko pričakujemo v kratkem,” potrjujejo v upravi občine. Nekaj plačil se sicer lahko zamakne v prihodnje leto, a denar bo v blagajno prišel, zagotavljajo.

Skrbi le še zaradi čistilne naprave

Čeprav direktorici občinske uprave Vesni Mikuž in računovodski službi likvidnost ne povzroča več sivih las, saj denar tekoče prihaja, skrbi ostajajo. Glavno še vedno povzroča ključni in drag projekt centralne čistilne naprave ob Vrtojbici. Občine Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba in Miren-Kostanjevica (vodilno vlogo ima novogoriška) račune namreč plačujejo izvajalcem, nato izdajo zahtevek državi za refundacijo, ta pa jim povrne denar. In tu se je zalomilo že lani, saj je država denar vračala zelo počasi, občine pa so morale najemati kredite, da bi mašile luknje.

Zdaj naj bi bilo bolje. “Potrjevanje s strani ministrstva poteka hitreje kot v prejšnjem obdobju, posledično tudi refundacije.” Kljub temu Mikuževa potrjuje, da denar prihaja “še vedno z velikim zamikom.”

Na občini tako še vedno čakajo, da jim država povrne 613.000 evrov. In negotovosti še ni konec, saj bodo morale tri občine (skupaj z denarjem države in EU) za dokončanje in opremljanje naprave do konca leta plačati še debelih 11,3 milijona evrov. Na mestni občini si obetajo, da bo država zdaj tekoče in pravočasno vračala denar, ki ga bo zalagala. Če se bo zalomilo, bodo v Novi Gorici spet morali najeti kredit. A to na poravnavanje ostalih obveznosti ne bo vplivalo.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano