V Novi Gorici so odprli nov varstveno delovni center

V Novi Gorici so odprli nov varstveno delovni center. Ob odprtju je direktorica Teja Leban poudarila, da so s tem pridobili kakovostne, varne in posamezniku prilagojene prostore, kar je velika pridobitev za Novo Gorico kot tudi za celotno regijo. V centru bo dovolj prostora za 45 oseb, ki bodo prihajali dnevno, in 22 oseb, ki bodo v njem bivali.

V Novi Gorici so odprli nov varstveno delovni center. Foto: Leo Caharija
V Novi Gorici so odprli nov varstveno delovni center. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Tisti, ki bodo prihajali v center dnevno so iz širše okolice, v bivalnih prostorih pa bodo nastanjene osebe iz celotne Primorske in tudi osrednje Slovenije. Nov center prinaša 24 novih delovnih mest. Uvajali jih bodo postopoma, zadnjo besedo pa bo imelo tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Trenutno so opremljeni prostori dnevnega centra in pisarne, v katere se bodo preselili v naslednjih dneh. “Za bivalne enote pa si bomo vzeli nekoliko več časa, da jih uredimo. Tudi zato, ker si tisti, ki bodo v novem centru nastanjeni, želijo delno urediti prostore po svoje,” je pojasnila Teja Leban. Ti naj bi bili dokončno urejeni do konca avgusta, stanovalci pa bodo v njih bivali že septembra. Ob tej priložnosti bodo pripravili tudi dan odprtih vrat in s tem vsem zainteresiranim predstavili življenje varovancev.

V center se bo preselilo nekaj novih varovancev in tisti, ki so zdaj nastanjen v Stari Gori. Tam bodo tako pridobili pomembne zmogljivosti, ki bodo namenjene osebam z možganskimi poškodbami. Teh je na čakalni listi več kot 25, je povedala Lebanova in dodala, da Stara Gora poka po šivih zaradi prenapolnjenosti.

Za Goriški center, za katerega so si prizadevali deset let, je bilo treba odšteti 2,3 milijona evrov. Od tega je 60 odstotkov prispevalo ministrstvo, preostali del pa novogoriška občina.

Generalni sekretar ministrstva Andrej Hudoklin je povedal, da je center pridobitev predvsem za varovance. “Izboljšali se bodo njihovi pogoji za delo in kreativnost. Bolj se bodo počutili kot pripadniki te skupnosti, skupnost pa jim z novo stavbo omogoča tudi dostojanstveno življenje,” je poudaril Hudoklin.

STA


Najbolj brano