V Novi Gorici ni več poštnega direktorja

S prvim majem je dokončno ugasnila novogoriška poslovna enota Pošte Slovenije. O tem se je govorilo že konec leta 2013 in čeprav je Pošta, predvsem zaradi negodovanja javnosti, reorganizacijo nekoliko odložila, se je po neuradnih podatkih dejansko zmanjševanje nalog in pristojnosti enot dogajalo ves čas. Odločitev je administrativna in ni tragična ne za uporabnike storitev ne za zaposlene. Po drugi strani pa je to še eden v nizu dogodkov, ki Novi Gorici jemljejo vlogo in moč regijskega središča.

Na Pošti Slovenije zagotavljajo, da uporabniki storitev ukinitve novogoriške poslovne enote ne bodo občutili.   Foto: Veronika Kravos
Na Pošti Slovenije zagotavljajo, da uporabniki storitev ukinitve novogoriške poslovne enote ne bodo občutili.  Foto: Veronika Kravos

NOVA GORICA, MARIBOR > Pošta Slovenije je s prvim majem izvedla nekatere reorganizacijske spremembe tako v upravi družbe kot v poslovnih enotah, in med drugim štiri poslovne enote, poleg Nove Gorice še Mursko Soboto, Kranj in Novo mesto, pripojila sosednjim enotam. Poštni uslužbenci na severu Primorske tako poslej sodijo pod koprsko upravo.

Manj pisem - manj uslužbencev

“Pošta Slovenije se zaradi obsežnih strukturnih sprememb na trgu poštnih storitev sooča s trendom trajnega upadanja prihodkov pisemskih in denarnih storitev. Da bi uspešno nadomestila izpad prihodkov, Pošta Slovenije izvaja ukrepe tako na področju razvoja in aktivnega trženja storitev ter pridobivanja novih poslov in strank kot tudi na področju zmanjševanja stroškov, kjer je ključni projekt reorganizacija in prestrukturiranje poštnega omrežja,” razloge povzemajo v upravi družbe.

Želijo si vitke administracije in namigujejo na to, da je načelo bližine, geografske in človeške, dokončno obveljalo za nepotrebno: “Trendi v vseh poštnih upravah v EU gredo v zadnjih desetih letih predvsem v produktno organiziranost, ker za teritorialno organiziranost glede na vpliv razvoja informacijsko komunikacijske tehnologije ni več razlogov, zato se bodo na Pošti Slovenije tudi v prihodnje izvajale organizacijske spremembe - združitve, ukinitve, preoblikovanja posameznih organizacijskih enot.”

V jeziku navadnih smrtnikov to med drugim pomeni manj uradov in več pogodbenih pošt. Ter dolgoročno manj delovnih mest. Zaradi pripojitve štirih enot, najmanjših tako po številu zaposlenih kot po obsegu dela, je brez službe ostalo 23 ljudi.

Saša Gržinič, predsednik sindikata poštnih delavcev KS90, ob ukinitvi nekaterih poslovnih enot Pošte Slovenije, tudi novogoriške, pojasnjuje, da reorganizacija ni tema, s katero bi se sindikat neposredno ukvarjal, a se hkrati sprašuje:“Zanima nas, kako se bo to izšlo, kadrovsko, in sicer, glede na veliko območje od Bovca do Pirana, ki ga bo zdaj pokrivala koprska enota. Po drugi strani pa se s to racionalizacijo strinjamo, saj smo imeli preveč šefov, tudi za oddelke z dvema, tremi zaposlenimi.” Med poštnimi delavci je na splošno veliko razprav o preobremenjenosti oziroma neenakomernih obremenitvah. O grožnji s stavko, ki naj bi prav zaradi teh dilem potekala 1. junija, pa pojasni, da se danes izteče rok za odgovor vodstva Pošte Slovenije, prihodnji teden pa naj bi imeli na to temo sestanek. “Problem je v tem, da si delodajalec s svojimi pravnimi mnenji razlaga, da je treba delo opraviti do konca, ne glede na urnik, tudi če se tega preseže, pri čemer se dodatno delo ne šteje kot nadure. Po drugi strani pa obstajajo neki napotki, kako delati v obdobju, ko je dela manj. Pri nas ni neke sodne prakse za neenakomerno razporejen delovni čas. Na Pošti Slovenije se o tem pogovarjamo že od leta 2010,” o tem pove Gržinič in doda, da je to, ali bodo stavkali ali ne, odvisno od pogovorov prihodnji teden, tako da stavke še niso napovedali, ker pa jo je treba napovedati deset dni prej, je do 1. junija za to še dovolj časa. “Pred kakšnim mesecem smo poštarji ob podpori sindikata poštnih delavcev posneli družbeno kritični spot Poštin, ki je na ogled na spletnem predvajalniku video vsebin youtube. Njegovo sporočilo je, naj delavci pošte snamejo maske, ker hodijo v službo in ustvarjajo dobiček, zato lahko zahtevajo poštene delovne odnose in plačilo,” sklene Gržinič. NACE NOVAK

Župan pričakuje posluh

Novogoriški mestni svetniki so že pred časom zaskrbljeni razpravljali o tem, da se veliko zasebnih in javnih podjetij odloča za selitev svojih poslovnih enot iz Nove Gorice, kar zmanjšuje pomen in moč mesta.

Med takšnimi so omenjali tudi pošto. Župan Matej Arčon z zadnjo poslovno odločitvijo ni seznanjen, vedel pa je za namere o reorganizaciji. “Pred časom sem ob napovedani ukinitvi enote v Novi Gorici zaprosil Pošto Slovenije za pojasnilo. Povedano mi je bilo, da se pošta kot taka v Novi Gorici ne ukinja, le direktor naj bi bil poslej za Novo Gorico in Koper skupen,” je pojasnil Arčon.

Župan poudarja, da je reorganizacija stvar poslovne odločitve vsakega poslovnega subjekta in nanjo lokalna skupnost ne more vplivati, hkrati pa dodaja: “Upam, da bo Pošta Slovenije ravnala družbeno odgovorno in s posluhom do ljudi v okolju, v katerem posluje."

VESNA HUMAR


Najbolj brano