V Novi Gorici le še na papirju, večina fakultet bo v Vipavi

“Vse želje smo uspeli uskladiti, v najem bomo oddali tudi atrij, kjer bodo prehodi odprti za javnost 24 ur na dan. Mislim, da smo se dobro dogovorili in ne pričakujem težav,” pred današnjim odločanjem, ali bo občina Univerzi v Novi Gorici oddala še gospodarski del dvorca Lanthieri, pričakuje župan Ivan Princes. Tja naj bi univerza selila še tri svoje fakultete in se tako že postopoma umika iz ožje Goriške.

Občina namerava univerzi oddati tudi atrij dvorca Lanthieri, kar so svetniki junija zavrnili. Varovalke, da bo res ves čas odprt 
za javnost, so, danes pa se bodo v Vipavi odločali, ali so dovolj močne.  Foto: Leo Caharija
Občina namerava univerzi oddati tudi atrij dvorca Lanthieri, kar so svetniki junija zavrnili. Varovalke, da bo res ves čas odprt za javnost, so, danes pa se bodo v Vipavi odločali, ali so dovolj močne.  Foto: Leo Caharija

VIPAVA > Pogodbo, s katero je Občina Vipava pred dvema letoma Univerzi v Novi Gorici za simboličnih tisoč evrov za 85 let oddala v zakup rezidenčni del dvorca Lanthieri, mora zdaj dopolniti, če hoče, da bo tudi gospodarski del dvorca za enako dobo in dodatnih tisoč evrov oddala univerzi. O tem so svetniki razpravljali že konec junija, a odločitve niso sprejeli. Po lanskih zapletih z uporabo poročne dvorane v dvorcu so med Vipavci namreč vse bolj glasne postajale zahteve, da bi morala univerza Lanthierijevem dvorcu zagotoviti več javnih vsebin in omogočiti prost dostop do nekaterih delov dvorca. Prav zaradi bojazni, da bi se znova zapletlo, so svetniki na pobudo odbora za turizem občinski upravi naročili, naj univerzi ne odda dvorišča oziroma atrija dvorca, prehodov nanj in v Podskalo, kapele in sanitarij.

Princes: atrij bo odprt za javnost!

Danes se bodo o tem znova pogovarjali. Svetniki pa bodo na mizo dobili predlog, po katerem naj bi občina univerzi vendarle oddala tudi atrij. Kapela je bila že prej izvzeta, zdaj so iz aneksa izvzeli še sanitarije. “Uspeli smo uskladiti vse želje občine in univerze. Atrij bo šel v najem, štirje prehodi pa bodo za javnost vse leto odprti 24 ur na dan. S tem smo dosegli cilj, za katerega smo si prizadevali - uporabo atrija v javne namene,” je župan Ivan Princes prepričan, da ni več ovir za podpis aneksa. V njem so določili tudi dodatne varovalke. Univerza mora v gospodarskem delu urediti zgodovinski vinogradniško vinarski muzej, ki bo odprt za javnost, atrij mora biti zaprt za ves promet in parkiranje, odprt in dostopen za ogled javnosti, kar velja tudi za prehod prek tega atrija v Podskalo. Obenem mora zagotoviti, da se bo uporabljal za večje prireditve, da bo v okviru zmožnosti zagotovila začasno uporabo drugih prostorov v dvorcu, ki bodo potrebni za izvedbo prireditve. Če bo organizatorica slednjih občina, bo atrij uporabljala brezplačno, dovoljenja za uporabo za posamezne dejavnosti pa bosta univerza in občina dajali skupaj in soglasno.

Ne pričakuje nesoglasij

“Bolj ali manj se bodo vse prireditve dogajale od maja do avgusta, takrat pa ne bodo motile dejavnosti univerze. Tam pa ne bo mogoče organizirati kakršnih koli dogodkov. Morajo biti na takšni ravni, da spadajo v ta prostor. Vsi, ki jih bo organizirala občina, bodo za obiskovalce brezplačni,” razlaga Princes, ki meni, da v atrij sodijo dogodki visoke kakovosti in ne prav vsi, saj “imamo v Vipavi veliko drugih prireditvenih prostorov.”

Tudi podobnih nesoglasij, kot so se dogajali, denimo, z uporabo prostorov rezidenčnega dela dvorca za poroke, naj ne bi bilo več. “Ne pričakujem težav, stvari se je treba le vnaprej natančno dogovoriti,” zatrjuje župan, ki opozarja še na eno prednost za občino: “Obnovljena je tudi vsa komunalna infrastruktura pod dvoriščem, za stroške investicijskega vzdrževanja, ki v 85 letih ne bodo majhni, pa bo morala poskrbeti univerza.”

Princes računa, da bodo univerzi gospodarski del dvorca predali 5. septembra. “Objekti obnovljenega gospodarskega dela so prestali tehnične preglede. Ker pa univerza ni uspela na razpisu za tako imenovani norveški mehanizem, smo morali namesto obnove enega od objektov porušiti. Zaradi tega je treba spremeniti gradbeno dovoljenje. Računamo, da bo to urejeno do 3. septembra in bomo dobili tudi uporabno dovoljenje,” pojasnjuje Princes, prepričan, da bo pred začetkom študijskega leta vse nared.

Fakultete se bodo selile v Vipavo

Tudi tam pričakujejo, da bo danes padla odločitev o oddaji v zakup in bodo septembra lahko že prevzeli tudi gospodarski del dvorca. Nekoliko se jim namreč mudi. Rektor Danilo Zavrtanik je že pred časom potrdil, da so že odpovedali nekatere najemne pogodbe. V Križni ulici (Via della Croce) v sosednji Gorici, na primer, od koder se v Vipavo seli poslovno-tehniška fakulteta. “V Gorici ostaja le Visoka šola za umetnost v palači Alvarez,” je potrdila Andreja Leban z univerze.

V času, ko se Vipavci in Novogoričani še borijo za kampus, se fakultete počasi, a zanesljivo že selijo na Vipavsko. Z novim študijskim letom namreč nameravajo v gospodarski del Lathierijevega dvorca iz Rožne Doline seliti še fakulteto za znanosti o okolju, laboratorije za raziskave v okolju in fakulteto za podiplomski študij. V novogoriški občini bo pravzaprav ostala le še fakulteta za humanistiko in par laboratorijev in raziskovalnih centrov ...

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano