V Novi Gorici je potrebno boljše načrtovanje občinskega proračuna

Višje igralniške koncesije, ki jih je v preteklosti prejemala novogoriška občina od družbe Hit, so omogočale bogate prihodke občinskega proračuna. Ker je ta vir v zadnjih letih manjši, bo potrebno boljše načrtovanje občinskega proračuna, je na današnji seji novogoriškega mestnega sveta opozoril predsednik nadzornega odbora občine Miloš Pavlica.

Novogoriški župan Matej Arčon Foto: Leo Caharija
Novogoriški župan Matej Arčon Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Mestni svetniki so imeli danes namreč na mizi poročilo nadzornega odbora za leto 2014, ko je občinski proračun predvideval 52 milijonov evrov prihodkov, dejansko pa se jih je v novogoriški proračun nateklo le 34 milijonov evrov. In takrat je bila slabša likvidnost občine resen problem, je dejal Pavlica.

V letu 2014 sta bila sprejeta tudi dva rebalansa proračuna, kar kaže na precej negotovo planiranje prilivov in porabe sredstev, so v poročilo zapisali nadzorniki. Zato bo morala občina v prihodnje razmišljati o boljšem upravljanju s svojim premoženjem.

Direktorica občinske uprave Vesna Mikuž je v odgovor pojasnila, da so že popisali občinsko premoženje in nepremičnine. Kasneje se bodo nato lahko odločili, katere med njimi potrebujejo in katere bi lahko prodali.

Nadzorni odbor ni bil zadovoljen niti z realizacijo občinskih naložb. Leta 2014 je sicer propadla naložba v regijsko odlagališče in se je naložba v čistilno napravo zamaknila, vendar so bili po mnenju nadzornega odbora ključni projekti premalo načrtovani in slabo nadzorovani.

Pri pregledu zaključnega računa je nadzorni odbor pregledal tudi odprte kratkoročne terjatve, kar je še posebej pomembno pri slabi likvidnosti občine. Stanje terjatev je bilo ob koncu leta preko pet milijonov evrov. Čeprav je pomemben predvsem delež odprtih terjatev do države, in sicer iz naslova projektov, sofinanciranih iz evropskih sredstev, ki še niso bile poravnane v tekočem letu 2014 ampak šele v začetku leta 2015, bi bilo po oceni nadzornega odbora treba večjo pozornost posvetiti upravljanju s terjatvami glede na njihovo zapadlost.

Pavlica je med problemi omenil tudi slab nadzor nad podeljevanjem subvencij na področju kmetijstva.

Nadzorni odbor je občini glede na njeno visoko zadolženost in potrebo po svežih sredstvih predlagal, naj preveri možnosti za nove kapitalske prihodke oziroma bolje gospodari s svojim premoženjem.

Mestni svetniki o poročilu nadzornega odbora niso glasovali, prav tako ob tej točki današnje seje ni bilo nikakršne razprave.

STA


Najbolj brano