V Novi Gorici najbolje kaže tihotapcem

Kdaj bo v katerem od treh nekdanjih mejnih objektov, ki jih je pred časom novogoriška občina dobila od države, spet živahno? Pripravljamo se na to, odgovarjajo v občinski upravi in napovedujejo, da bodo stavbo na Pristavi, v kateri bi bil mini muzej tihotapstva, obnavljali v prihodnjih mesecih. Na Erjavčevi se dogovarjajo z umetniki, v Solkanu pa se je zataknilo pri dovoljenjih.

 Na Pristavi je predvidena preureditev v mini muzej tihotapstva, za zdaj pa nekdanja 
carinarnica bolj kot ne propada. Foto: Leo Caharija
Na Pristavi je predvidena preureditev v mini muzej tihotapstva, za zdaj pa nekdanja carinarnica bolj kot ne propada. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Mestna občina je že več kot leto dni lastnica stavb ob nekdanjih mejnih prehodih Solkan, Erjavčeva in Pristava. V upravi so zatrdili, da jih ne nameravajo pustiti samevati in propadati, je pa dejstvo, da za zdaj ostajajo prazni in posebej tistega na Pristavi je že bolj načel zob časa. Prav za slednjega pa načelnica oddelka za družbene dejavnosti pri mestni upravi Marinka Saksida napoveduje, da “se bodo dela tam začela v prihodnjih mesecih.”

Pristava muzeju, Erjavčeva pa umetnikom

Kot pojasnjuje, bo “Pristava” predana v upravljanje Goriškemu muzeju. “Trenutno se usklajuje pogodba,” razlaga, čez čas se bodo začela dela. Nekdanja carinarnica naj bi postala muzej tihotapstva. “Vsebina se bo smiselno dopolnjevala z obstoječimi muzeji in skupaj s kolesarskimi stezami predstavljala atraktiven tematski turistični produkt,” verjame Saksida. Hkrati bo vključen v celovito zgodovinsko učno pot.

Hišica na začetku Erjavčeve ulice bo ostala povezana z državno mejo, čeprav na drugačen način. Pobudniki nove vsebine so namreč Zavod Kinoatelje Šmihel, novogoriški KUD Krea ter društvi humanistov Goriške oziroma primorskih arhitektov. Ti nameravajo v mejnem objektu izvajati skupne projekte ali pa sodelovati pri projektih enega od njih.

“Dogovorjeni smo za prenos objekta v brezplačno uporabo. Čakamo še popis najnujnejših del, na podlagi česar se bo stavbo usposobilo za delovanje,” je to, kako daleč so na tej poti, povedala Saksida.

V Solkanu najemnik ne more še delati

Nekdanjo carinarnico v Solkanu pa je novogoriška občina oddala v najem. Po besedah svetovalca projektne pisarne pri mestni upravi Mateja Jakina je “podjetje, izbrano z javnim zbiranjem ponudb, pripravilo pester in bogat program. Vendar se je zataknilo pri pridobivanju uporabnega dovoljenja za gostinske dejavnosti. Problem rešujemo skupaj z najemnikom in iščemo vmesne rešitve, za začasno oziroma občasno izvajanje programov.”

Kjer so na robu Solkana oziroma Nove Gorice nekdaj potnike čez mejo nadzirali policisti in cariniki, naj bi tam v prihodnje bili gostinski lokal z vinoteko, turistična informacijska točka ter prostora za manjše prireditve oziroma občasno tržnico.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano