• Foto: Rosana Rijavec/Sta
  • Foto: Rosana Rijavec/Sta
  • Foto: Rosana Rijavec/Sta

V Kobaridu so preverjali usposobljenost ekip prve pomoči

sobota, 7. oktober 2017, 17:43

V Kobaridu so danes pripravili vsakoletno državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči. Na njem so sodelovale ekipe prve pomoči civilne zaščite in Rdečega križa, ki so na izbirnih preverjanjih v 13 izpostavah Uprave RS za zaščito in reševanje oziroma v 13 območnih združenjih Rdečega križa dosegle prvo mesto.

KOBARID > Na sedmih lokacijah v središču Kobarida so se pomerile ekipe iz Krškega, Šentjurja, Kopra, Škofje Loke, Vrhnike, Poljčan, Gornje Radgone, Nove Gorice, Novega mesta, Cerknice, Slovenj Gradca, Zagorja ob Savi in s Ptuja. Ekipe prve pomoči se usposabljajo v okviru Rdečega križa, civilne zaščite, gasilskih organizacij, gorske reševalne službe in ostalih sil za zaščito in reševanje.

Na različnih lokacijah so občanom Kobarida prikazali delo in poslanstvo ekip prve pomoči, članom ekip pa omogočiti preizkus znanja v reševalnih aktivnostih, kot bi potekale ob množični nesreči.

Usposobljenost za nudenje prve pomoči prispeva k zmanjševanju ranljivosti in zagotavlja boljšo pripravljenost oseb za ukrepanje, ko pride do nesreče. In ker izkušnje kažejo, da ob nesrečah kar 90 odstotkov življenj rešijo lokalni prebivalci, večje število usposobljenih oseb za nudenje prve pomoči pomeni, da lahko bolje pomagajo pri preprečevanju vsakodnevnih smrtnih primerov, so prepričani organizatorji.

Državno preverjanje usposobljenosti ekip prve moči so že 23. leto po vrsti organizirali Uprava RS za zaščito in reševanje, glavni odbor Rdečega križa Slovenije in Občina Kobarid. Najboljša ekipa prve pomoči na državni ravni bo pridobila tudi pravico sodelovanja na evropskem preverjanju usposobljenosti.

"Ekipe prve pomoči so danes pokazale izredno dobro znanje. Pred kratkim smo imeli tudi ekipo evropskih prvakov in sedaj je ta lestvica znanja seveda zelo visoko postavljena. Ekipe so pokazale izredno znanje in smo s preverjanjem tudi zelo zadovoljni," je povedal namestnik generalnega direktorja URSZR Branko Dervodel.

Najboljše znanje je pokazala ekipa območnega združenja Rdečega križa iz Zagorja ob Savi, drugo mesto so osvojili člani ekipe območnega združenja Rdečega križa iz Kopra in tretje ekipa območnega združenja Rdečega križa iz Novega mesta.

STA


Povej naprej:

 

Mnenja