V Idriji in Novi Gorici brez avtomobila

Evropskemu tednu mobilnosti se je letos pridružila slaba polovica severnoprimorskih občin. V petek bodo v Idriji in Novi Gorici del Arkove in Kidričeve ulice zaprli za avtomobile.

Bicikel in javni prevoz sta prava kombinacija vse dni v letu, ne 
le ob tednu mobilnosti.  Foto: Leo Caharija
Bicikel in javni prevoz sta prava kombinacija vse dni v letu, ne le ob tednu mobilnosti.  Foto: Leo Caharija

SEVERNA PRIMORSKA > Teden mobilnosti se je v Novi Gorici začel v ponedeljek z brezplačnim vodenim ogledom od Solkana do Pevme in med Goricama, za včeraj so napovedali oglede gradu Rihemberk in parkov Coronini - Kromberk, jutri pa bo turistična vodnica Evelin Bizjak obiskovalce popeljala še po Novi Gorici s poudarkom na brigadirjih in po sledeh judovstva v Rožni Dolini in Gorici, medtem ko bo zvečer na ljudski univerzi predavanje Karla Bizjaka Med prijaznimi ljudmi - s kolesom po centralni Aziji.

Vsaj nekaj ur brez avta v mestu

Včeraj so v Novi Gorici organizirali posvet o celostni prometni strategiji, na katerem so predstavili tudi projekt Regionalno kolesarsko omrežje, vrhunec pa bo v petek na Dnevu brez avtomobila, ko bodo zaprli del Kidričeve ulice od nebotičnika do Nove KBM od 6. do 18. ure. Med drugim se bodo tam predstavila številna društva, izvedli bodo brezplačne športne in druge delavnice za otroke, predstavili mobilno aplikacijo go2GO učencev OŠ Frana Erjavca ter aktivnosti AMD Gorica, otroci se bodo preizkusili na kolesarskem poligonu, preizkusiti bo mogoče električne avtomobile ter električna kolesa in skuterje, trgovina DJAK organizira brezplačno servisiranje koles, Kolesarsko društvo DJAK pa v sodelovanju z občino bolšji sejem rabljene kolesarske opreme, otroški kolesarski kros in delavnico okraševanja koles.

Dan brez avtomobila bodo v petek organizirali tudi v Idriji, kjer bodo del prometno nevarne Arkove ulice ob vrtcu in domu upokojencev dopoldne namesto avtomobilov zasedli otroci s kulturnimi dejavnostmi, popoldne, od 17. ure dalje, pa odrasli. V za promet zaprti ulici si poleg družabnih iger obetajo še pogovor o prometno bolj varni ureditvi ulice v bodoče. Letos je občina v sodelovanju z društvom prostoRož pripravila načrt zanjo, ulica pa je dobila tudi druženju namenjeno urbano opremo.

Od “bicikljade” do eco rallyja

Sicer pa so se dejavnosti v okviru Tedna mobilnosti vključili tudi v nekaterih drugih občinah na severnem Primorskem. Minulo soboto so bogato dogajanje najavljali v Vrtojbi v okviru tradicionalne prireditve Boreljada, a so zaradi slabega vremena na koncu izvedli le “Vrtojbensko bicikljado”, kolesarjenje po Poti miru.

Prireditve, ki bi morale biti včeraj dopoldne na Gregorčičevi in Manfredovi ulici v Kobaridu, so zaradi dežja morali preseliti v prostore osnovne šole, kjer so po gledališki predstavi in kulturnem programu na temo prometa in mobilnosti izvedli še nekaj športnih dejavnosti.

V Ajdovščini pa bo občina v soboto na prireditvi InCastra na stojnici predstavljala svojo letos sprejeto celostno prometno strategijo (CPS) in ljudi spodbujala k skupnim prevozom v službo, obenem bo spodbujala hojo in kolesarjenje in pripravila animacije, ankete, nagradne igre na temo CPS. Na dan brez avtomobila bo podjetje Mahle Letrika izvedlo 1. Mahle Eco Rally, na katerem bodo med Šempetrom in Bovcem predstavljali električne avtomobile.

Ob dnevu brez avtomobila odgovorni v sodelujočih občinah pozivajo, naj se občani do vseh ciljev podajo peš ali s kolesi, iz bolj oddaljenih krajev pa naj se jih odpravi več v enem avtomobilu. Tudi mestni avtobus ta teden marsikje vozi brezplačno. Med Novo Gorico in Šempetrom to ni novost, saj avtobus brezplačno vozi že enajst let.

MITJA MARUSSIG , SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano