V Idriji danes o zaščiti Soče in njenih pritokov

Danes so v Idriji pripravili strokovni posvet o poznavanju in usklajevanju interesov za nadaljnji razvoj območja povodja reke Soče. Ob letošnjem dnevu Soče, ki ga obeležujejo na 14. oktober, bo občina Idrija posebno pozornost namenila tudi reki Idrijci.

Soča Foto: Ana Cukijati
Soča Foto: Ana Cukijati

IDRIJA > Letošnji posvet ponuja priložnost za soočanje različnih interesov, ki se v povodju pojavljajo. Od Soče do Vipave, od Idrijce do Nadiže in drugih pritokov in prav tako različnih pogledov na rabo vode in prostora, pravijo organizatorji prireditve. Obenem bo na dogodku Občini Cerkno simbolno predana čast gostiteljstva obeleževanja dneva Soče za prihodnji dve leti.

Reka Soča je prva reka v Sloveniji, ki je dobila svoj dan. To se je zgodilo na pobudo avtoric filma o Soči in ljudeh ob njej z naslovom Trenutek rekeNadje Velušček in Anje Medved ter predloga Zavoda RS za varstvo narave.

Namen praznovanja dneva reke Soče je ustvarjanje sožitja vseh, ki živijo med njenim izvirom in izlivom, predstavitev umetniškega ustvarjanja, povezanega z reko in življenjem ob njej, znanstvenih in raziskovalnih preučevanj Soče ter ozaveščanje o pomenu varstva reke in izboljšanju sonaravnega stanja v prihodnosti.

Pismo o nameri za razglasitev dneva reke Soče so marca 2011 podpisali vsi župani občin porečja Soče v Sloveniji - občin Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin in Vipava - njihova želja pa je bila, da bi praznik uskladili tudi z italijansko stranjo. Podpisnice namere so se zavezale, da bo vsaka dve leti organizirala praznovanje.

STA


Najbolj brano