V Evropo z živo dediščino čipk

Članice društva klekljaric idrijske čipke vneto pripravljajo razstavo Idrijska čipka - živa dediščina Evrope, ki jo bodo sredi novembra postavile v evropskem parlamentu v Bruslju. Pospremile jo bodo z izdelovanjem čipk v živo in povabile na svetovni kongres klekljanja. Tega bo prihodnje leto gostila Ljubljana v sodelovanju z vsemi slovenskimi klekljarskimi središči.

 Čipkarice (posnetek je nastal, ko so poleti nastopile kot 
manekenke) pripravljajo veliko razstavo čipk za parlament v 
Bruslju. Foto: Saša Dragoš
Čipkarice (posnetek je nastal, ko so poleti nastopile kot manekenke) pripravljajo veliko razstavo čipk za parlament v Bruslju. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA >Idrijske čipkarice, članice stanovskega društva, so se že povsem zatopile v priprave na svetovni kongres Združenja za klekljano in šivano čipko OIDFA, ki bo junija prihodnje leto, ko se je predsednici društva Dori Gnjezda porodila ideja, da bi ga, skupaj z idrijsko čipko, predstavile v evropskem parlamentu. Njeni prošnji se je takoj odzvala poslanka Patricija Šulin in prevzela organizacijo razstave v Bruslju.

Že izdelujejo instalacijo za kongres

Kongres OIDFA, na katerem pričakujejo okrog 2000 delegatov združenja in nekaj deset tisoč obiskovalcev, bo na pobudo Idrije gostila Ljubljana. Gospodarsko razstavišče je edino v državi, ki lahko sprejme toliko udeležencev in zanj idrijske čipkarice že klekljajo ogromno instalacijo.

“Gre za čipko, ki jo je zasnovala oblikovalka Eva Petrič. Ne smemo še izdati, kaj pripravljamo. Ker bo ves prihodnji kongresni junij prežet z imenitnimi razstavami čipk, se mi je zdelo prav, da ga skupaj z idrijskimi čipkami predstavimo tudi evropskim parlamentarcem,” je povedala Dora Gnjezda.

Evropska poslanka, Primorka Patricija Šulin čipke tako dobro pozna in ceni, da ob pobudi ni oklevala. Razstava, ki jo bodo v spremstvu slovitega idrijskega pianista Armina Čoralića, odprli 17. novembra, bo tako za Šulinovo eden od dveh dogodkov, ki jih lahko vsak evropski poslanec gosti v petih letih.

Ob razstavi še prikaz klekljanja

Čipkarice, ki so ob klekljanju mojstrice različnih del, bodo razstavo postavile same in jo pospremile z demonstracijo klekljanja. “Ogrodje razstave Idrijska čipka - živa dediščina Evrope bo zgodovinski pregled razvoja idrijske čipke, ki je v Mestnem muzeju Idrija pripravljena prav z namenom predstavljanja čipk in Idrije po svetu. Čipke so sklekljale naše članice in v Bruselj nas gre poln avtobus, skupaj z razstavnimi panoji in čipkami,” je sredi priprav Gnjezdova.

Dogodek bo sočasno nagrada za čipkarice. “Prav je, da se čipkaricam, ki iz leta v leto pripravljajo odlične razstave in množico dogodkov, oddolžimo z možnostjo obiska evropskega parlamenta. Delovnega izleta se veselijo. Tudi sama se ga, čeprav me sočasno skrbi, da nam ne bi kaj spodletelo. S seboj bomo odpeljale zelo dragocene čipke - samo osrednja čipka Kralja Matjaža, mlade čipkarice Špele Jamšek, je vredna nekaj tisoč evrov,” Gnjezdova upa, da bo razstava brezhibno pripravljena, predvsem pa odmevna. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano