V Brdih se poslavljajo od krpanja azbesta

Ko bo predvidoma poleti v devetih briških vaseh obnovljenega skoraj osem kilometrov vodovoda, bo tam voda iz pip tekla bolj čista in pod višjim tlakom. To naj bi občino stalo nekaj manj kot 1,3 milijona evrov.

Lani  so nov vodovod dobili v Vipolžah, letos bodo omrežje širili po ostalih vaseh.  Foto: Leo Caharija
Lani so nov vodovod dobili v Vipolžah, letos bodo omrežje širili po ostalih vaseh.  Foto: Leo Caharija

BRDA > “Znani sadjar si je pred leti uredil namakalni sistem, ker je imel svoj studenec. Ko smo obnovili vodovod v Kozani in Vipolžah, pa je studenec presahnil in je sadjar zaskrbljen prišel na občino. Ugotovili smo, da izvirek ni bil naraven, ampak umeten - zaradi puščanja vodovodnega omrežja.” Tudi tako vodja oddelka za okolje in prostor v briški občinski upravi Dejan Rusjan slikovito pojasnjuje glavni cilj milijonske naložbe v vodovodno omrežje v Brdih, ki jo bo občina udejanjila predvidoma do avgusta.

Luknja pri luknji

Vodovodi po najbolj zahodnem gričevju v Sloveniji so po besedah Rusjana še zmeraj izjemno luknjasti. Sicer sta bila v preteklih letih narejena pomembna koraka na tem področju.

V okviru medobčinskega projekta Mrzlek so obnovili primarne vode v občini in lani so zamenjali vso napeljavo te vrste skozi Kozano in Vipolže, ki sta med največjimi vasmi v Brdih. A je treba iti dalje.

“Vsi vemo, da je omrežje narejeno pretežno iz starih azbestnih cevi. Problem je, ker je še zmeraj veliko izgub vode, krhke azbestne cevi pokajo kot po tekočem traku. Po teh tako plazovitih gričih je toliko poškodb in popravil, da včasih vodovodarji ne vedo, kaj bi naredili,” razmere razlaga Rusjan. Včasih se dogaja, pravi, da pristojni kje zakrpajo luknjo v cevi, potem pa ta poči nedaleč stran, ker v njej po popravilu narase tlak vode. Zato skuša občina obnoviti kar je mogoče veliko sekundarnega vodovodnega omrežja. To je nujno, saj ponekod v zemljo odteče tudi več kot pol vode.

Do gospodinjstev več boljše vode

Predvidoma do avgusta bodo na več koncih Brd prenovili skupaj osem kilometrov sekundarnega omrežja. Začeli so delati v Gradnem, kjer bodo zamenjali 1808 metrov cevi, delali pa bodo še na Vrhovlju pri Kožbani (1880 metrov), v Medani in na Plešivem (1560 metrov), v Gornjem Cerovem (1360 metrov), Vedrijanu (138 metrov), v Podsabotinu (813 metrov), v Imenju (397 metrov). Na novo bodo uredili tudi nekatere rezervoarje in črpališča.

Namen naložbe, ocenjene na več kot 1,29 milijona evrov (brez DDV), je odjemalcem v naštetih vaseh, neposredno in posredno skupaj 1526 osebam, zagotoviti bolj kakovostno oskrbo z vodo. Ker se bodo zmanjšale izgube vode, bo tudi pretok v ceveh višji, ker ne bo več lukenj, bo manj možnosti in za onesnaženja vode in za usade na cestah, ki jih povzročajo puščanja cevi.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano