V Bovcu in Trenti znova protestirajo zaradi zaprtja Vršiča

Prebivalci Trente in občine Bovec so prepričani, da je prelaz Vršič po nepotrebnem zaprt. Trenutno ni snega niti 30 centimetrov, cesta pa je le še na redkih odsekih zasnežena zaradi zametov, so povedali na današnji novinarski konferenci. Cesto bi zato po njihovem lahko odprli.

Prebivalci Trente in občine Bovec so prepričani, da je prelaz Vršič po nepotrebnem zaprt. Foto: STA
Prebivalci Trente in občine Bovec so prepričani, da je prelaz Vršič po nepotrebnem zaprt. Foto: STA

BOVEC > Na Občini Bovec bodo od države zahtevali, da uvrsti cesto preko prelaza Vršič ponovno v nižjo od šeste kategorije. Za ceste tega reda namreč velja, da jih v zimskem času ne vzdržujejo in plužijo.

"Če bi bilo več metrov snega, kot ga je bilo na primer pred dvema letoma, bi to še razumeli, saj bi grozili tudi snežni plazovi. Vendar takrat ne bi niti zahtevali prevozne ceste preko prelaza," je dejal bovški župan Valter Mlekuž.

Predsednik krajevne skupnosti Soča-Trenta Sergej Bolčina je dejal, da so ob zahtevah za pluženje ceste vedno deležni kritik, da je pluženje predrago. Zato je predlagal, da bi se dobili z odgovornimi na sestanku ter se dogovorili za možnosti, da bi zimsko vzdrževanje pocenili.

Do zapor ceste pa po besedah Bolčine ne prihaja le v zimskem času. Tudi ob vzdrževalnih delih v spomladanskih in jesenskih mesecih cesto namreč popolnoma zaprejo za ves promet med 8. in 17. uro. "To je za nas nesprejemljivo. Mnogi smo odvisni od prevoznosti te ceste," je opozoril Bolčina.

Mitja Lo Duca iz Kekčeve domačije je poudaril, da ne želijo od države ničesar, le to, da jim pustijo delati: "Trentarji so vedno živeli od vodništva, lova in turizma in to bi radi delali tudi v prihodnje. Vendar za vse to potrebujemo ceste."

Zato so se na pristojnega ministra obrnili kar z dvema pismoma - eno je že pred dnevi poslal predsednik krajevne skupnosti Soča-Trenta, v petek pa je zahtevo za sestanek na to temo poslal tudi bovški župan. Odgovora doslej še niso dobili, upajo pa, da bodo ta problem enkrat za vselej tudi rešili.

Od prevoznosti prelaza preko Vršiča je odvisen tudi prihodnji turistični razvoj tega območja, je še dejal direktor Lokalne turistične organizacije (LTO) Bovec Janko Humar. Ob tem je izpostavil, da je v Evropi 162 alpskih prelazov, ceste pa so plužene tudi preko prelazov na več kot 2000 metrov višine. V času zime jih je zaprtih le 20.

"Cesta preko prelaza Vršič pa povezuje dve pomembni dolini, zato ni sprejemljivo, da je del leta zaprta," je še dejal Humar.

STA


Najbolj brano