V Bilje pride monaški princ

Dobrodelni nogometni spektakel v Biljah bo imel letos še posebej svečano noto. Na tradicionalni prireditvi, ki bo 21. junija, je napovedan sam monaški princ Albert.

Princ Albert II je ljubitelj športnih in družabnih dogodkov. Foto: Celina Lafuente De Lavotha
Princ Albert II je ljubitelj športnih in družabnih dogodkov. Foto: Celina Lafuente De Lavotha

BILJE > Nominalno prvi mož kneževine Monako je prepoznavna osebnost v družabnih, a tudi športnih krogih. Velja za vsestranskega športnika. Princ Albert je bil nenazadnje petkratni olimpijec. Barve kneževine je v bobu zastopal na petih zaporednih zimskih olimpijskih igrah od leta 1988 do 2002. Ob kopici protokolarnih funkcij je 57-letni Albert II, sin Rainierja III. in bivše ameriške igralke Grace Kelly, še vedno zapriseženi športni zanesenjak in tudi podpornik okoljevarstvenih in humanitarnih organizacij. Prinčeva nogometna ekipa se že od leta 1993 v dobrodelnem dogodku meri z zvezdniki formule ena. Lani so na a omenjeno prireditev v Monte Carlu povabili tudi idejnega vodjo dobrodelnega nogometnega dogodka v Biljah Matjaža Nemca, a se je zaradi poškodbe udeležbi moral odpovedati. Stiki so ostali.

“Princu sem omenil, da pripravljamo v Biljah nogometni dogodek z dobrodelno noto, kjer sta gostitelja Valter Birsa in Tim Matavž. Začudil se je, ko sem navrgel, da sta v Nogometnem društvu Bilje oziroma kraju z nekaj več kot 1000 prebivalci, zrasla dva nogometna reprezentanta, ki sta se udeležila svetovnega prvenstva 2010. Omenil mi je, da bi rad prišel na prireditev, a sem bil zavoljo okoliščin zadržan do morebitne uresničitve tega scenarija. Zato sem bil prijetno presenečen, ko je sporočil, da pride. Pri tovrstnih obiskih je treba biti pripravljen na vse. Tudi na morebitno odpoved v zadnjem hipu zaradi višje sile, a če ne bo nepredvidenih zasukov, potem bomo princa ob kopici drugih znanih imen družbenega in športnega življenja 21. junija spremljali na nogometnem igrišču v Biljah,” je pojasnil Matjaž Nemec, ki se z ekipo uglašenih sodelavcev zaveda, da bo prihod Alberta II dogodku dal nove razsežnosti.

Prireditev v okviru šestega Dobrodelnega nogometnega spektakla v Biljah se bo začela v petek 19. junija. Prvi dan bo pod okriljem Kluba Goriških študentov namenjen zabavi mladih, v soboto bodo na svoj račun prišli še mladi po duši. Vrhunec bo seveda nedeljsko dogajanje z nogometno tekmo in pestrim spremljevalnim programom. Del zbranih sredstev na dobrodelni prireditvi bo šel Fundaciji Vrabček upanja in bodo namenjeni invalidni mladini v Stari gori, del pa čezmejni porodnišnici v Šempetru, ki praznuje 50 let.

Zanimanje za dobrodelno tekmo se je skokovito povečalo tudi med potencialnimi akterji na zelenici. Svoj prihod so med drugimi že potrdili Zvonimir Boban, Anže Kopitar, Vasilij Žbogar, Jakov Fak, Dejan Zavec, Primož Kozmus, Miran Srebrnič, Denis Avdić, pater Bogdan Knavs, 6pack Čukur in seveda predsednik republike Borut Pahor, ki je že tradicionalni udeleženec dogodka v Biljah. Svojo načelno pripravljenost priti v Bilje pa so izrazili še Goran Dragić, Tina Maze, Nikola Karabatić, Srečko Katanec, Peter Vilfan, Snežana Vukmirović ...

ALEŠ SORTA


Najbolj brano