V Batuje se vrača rock praznik

Po desetih letih tradicionalnega poletnega rock dogodka v Batujah in lanskem premoru se Rock Batuje letos vrača “konkretneje” kot kadarkoli prej. Ob boku treh domačih rock zasedb Bohem, Pelhan in Heavenx bodo nocoj v športnem parku v Batujah zaigrale tudi angleške legende Uriah Heep.

 Okoli 30 prebivalcev Batuj je v zadnjih dneh zavihalo rokave in pomagalo pri pripravah na ponovni glasbeni dogodek Rock Batuje Foto: Ana Cukijati
Okoli 30 prebivalcev Batuj je v zadnjih dneh zavihalo rokave in pomagalo pri pripravah na ponovni glasbeni dogodek Rock Batuje Foto: Ana Cukijati

BATUJE > “Težko jih je bilo prepričati, da zgolj prisluhnejo naši ideji o nastopu na dogodku Rock Batuje, saj so pričakovali Halo Tivoli ali kakšno drugo večje prizorišče, a jih je očitno prepričala naša tradicija,” je dejal Jan Zelinšček, eden izmed štirih glavnih organizatorjev, ki so se lani, po desetletju festivala Rock Batuje, odločili za prekinitev tradicije. “Letos smo želeli s ponovnim zagonom dogodka oplemenititi Rock Batuje, kar nam je tudi uspelo. V ožjem izboru glavne nastopajoče skupine so bile tudi Europe, Alice Cooper, Ska P, a navdušeni smo, da nam je uspelo v Vipavsko dolino pripeljati angleške rockerje Uriah Heep,” ni skrival navdušenja.

Pri pripravi “batujskega praznika” je tudi letos sodelovala pisana druščina prebivalcev Batuj, ki je poprijela za vsakršno delo. V zadnjih desetih dneh je pri postavitvi prizorišča sodelovalo okoli 30 krajanov. Nocoj jih bo na samem dogodku aktivnih okoli sto. Sicer pa nad celotnim dogodkom bdi ustaljena in utečena četverica, ki finančno podporo zagotavlja z osebnim denarjem. “Tokrat pričakujemo tudi obiskovalce iz tujine. Vstopnice smo prodajali na Hrvaškem, Madžarskem ter v Avstriji, Makedoniji, Srbiji in Italiji. Tisti, ki se bodo na festival pripeljali iz bolj oddaljenih krajev, bodo lahko tu tudi kampirali.”

Poletni rock dogodek je že zdavnaj prerasel začetne začrtane meje in se danes postavlja ob bok mnogim tovrstnim glasbenim festivalom v regiji. Tokrat naj bi športni park v Batujah obiskalo okoli 4000 ljudi, ki bodo z angleškimi legendami Uriah Heep v en glas prepevali uspešnice Lady in Black, Wizard, Free me, Gypsy, Look at yourself in druge. Četudi so glasbeno zgodovino progresivnega rocka pisali predvsem v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, bodo Mick Box na kitari, Bernie Shaw za mikrofonom, Phil Lanzon na klaviaturah, Russel Gilbrook na bobnih ter Davey Rimmer na bas kitari nocoj med 21.30 in 23. uro pričarali rock vzdušje, ki bo še dolgo odmevalo daleč naokoli.

Pred tem bo nastopila ajdovska zasedba Pelhan, po koncertu angleških legend pa bo čas za skupini Bohem ter Heavenx. Med koncerti pa bo za dobro vzdušje publike že tradicionalno skrbel Dj Riki. “Repertoar batujskega rock festivala je namenjen predvsem ljubiteljem kitarske glasbe, zato smo na seznam nastopajočih poleg evropskih “nesmrtnikov” uvrstili še dve primorski in eno osrednjeslovensko rock skupino, da zadovoljimo okuse različnih generacij. Čar dogodka Rock Batuje je namreč ta, da bomo že enajstič gostili populacijo, katere starost se razteza od 10 do 70 let. Kar tretjina batujskega prebivalstva bo jutri tu,” je včeraj za Primorske novice še povedal Jan Zelinšček in takoj za tem odhitel na letališče po angleške glasbenike.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano