V Baški grapi se začenja festival Grapar

V Baški grapi se začenja letošnji festival Grapar. V treh dneh se bodo zvrstile aktivnosti, ki obljubljajo zanimivo druženje, izobraževanje in informiranje, predstavitve, športne aktivnosti, glasbo in zabavo. Letos bodo na prireditvah premierno predstavili tudi Graparsko himno.

Fotografija je simbolična. Foto: Cveto Zgaga
Fotografija je simbolična. Foto: Cveto Zgaga

PODBRDO > Danes si bo po slovesni otvoritvi festivala moč ogledati razstavo primerov dobrih praks projektov, sofinanciranih s pomočjo evropskega denarja v programskem obdobju 2007 - 2013 v Sloveniji, med katere se je uvrstil tudi projekt Promocijsko oko Baške grape, v okviru katerega je nastala ideja o Festivalu Grapar.

Organizatorji, ekipa za trajnostni razvoj Baške grape, v nadaljevanju pripravljajo okroglo mizo na temo lokalne (turistične) zadruge in socialnega podjetništva. Ponovno pripravljajo tudi kino na prostem, kateremu bo sledilo druženje.

Sobotni dan začenjajo z Graparsko tržnico, ki je tudi dobrodelno obarvana, in delavnicami za otroke. Zvečer se bo zatresla Grapa na koncertu domačih kantavtorjev in rokerjev, premierno bodo predstavili tudi Graparsko himno, ki je ena od novosti letošnjega festivala.

Ena večjih novosti festivala je tudi maskota Grapar, ki bo odslej spremljal vse prireditve v Baški grapi. “Gre za nabritega in navihanega možica, prav takega, kot smo Graparji,” je v imenu organizatorjev povedala Lea Kemprle.

Nedeljo bodo namenili športnim dejavnostim. V sodelovanju s Športnim društvom Zarja Grahovo-Koritnica pripravljajo športne igre. Vse obiskovalce, ki bi radi izvedeli več o plezanju, vabijo v plezalno šolo Petra Mraka. Festival bodo v nedeljo zaključili z druženjem.

Ekipa za trajnostni razvoj Baške grape se aktivno zavzema za izboljšanje življenjskih razmer ter spodbuja razvoj podjetništva na demografsko ogroženemu območju Baške grape. Prizadevajo si za inovativne pristope k reševanju izzivov ter za sodelovanje in medsebojno pomoč.

S projektom Promocijsko oko Baške grape so se mladi iz Baške grape uvrstili v sam vrh primerov dobrih praks med projekti, ki so bili financirani z evropskim denarjem in v sklopu katerega je bil pripravljen prvi Festival Grapar leta 2013.

STA


Najbolj brano