V Ajdovščini pravilnik za nove spodbude gospodarstvu

Ajdovski svetniki so potrdili pravilnik o dodeljevanju denarja občine za pospeševanje razvoja gospodarstva. Že uveljavljenim spodbudam so dodali nekaj novih, skupaj gre za sveženj osmih ukrepov. Namenjeni so samostojnim podjetnikom, mikro, majhnim in srednje velikim podjetjem. Koliko denarja jim bo občina letos namenila, še ni znano.

V ajdovski zbornici so zadovoljni, da bo občina še dodatno 
pomagala gospodarstvu.  Foto: Alenka Tratnik
V ajdovski zbornici so zadovoljni, da bo občina še dodatno pomagala gospodarstvu.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Do konca meseca naj bi občina objavila razpis za dodelitev posojil s subvencionirano obrestno mero za pospeševanje in razvoj malega gospodarstva, kar je eden od že uveljavljenih ukrepov. V prihodnjih mesecih bo po napovedih občinske uprave sledil razpis za nov sveženj spodbud.

Kot je bilo že napovedano, so te namenjene samostojnim podjetnikom, mikro, majhnim in srednje velikim podjetjem. Zajemajo pomoč pri gradnji novih ali obnovi obstoječih proizvodnih in storitvenih zmogljivosti, pri nakupu opreme ali oblikovanju inovativnih projektov. Občina bo subvencionirala nova trajna delovna mesta, pomagala graditi poslovne prostore in subvencionirala tržne najemnine za poslovne prostore, ki so v njeni lasti oziroma upravljanju. Podjetjem bo pomagala pridobivati nepovratni denar na državnih in mednarodnih razpisih ter spodbujala udeležbo na sejmih in razstavah. Pa tudi pri nadomestilih za stavbno pravico na občinskih zemljiščih. Podjetja, ki se bodo prijavila na razpis, bodo morala izpolnjevati določene pogoje in merila. Pomoč ni namenjena tistim, ki se ukvarjajo z ribištvom, akvakulturo ali primarno kmetijsko proizvodnjo, in če nimajo poravnanih obveznosti do občine ali države. Za posamezni ukrep bo občina dodelila nepovratni denar v obliki dotacij ali subvencionirane obrestne mere.

Župan Tadej Beočanin ocenjuje, da bodo na ta način do leta 2020 v gospodarstvo vložili tri milijone evrov, če bodo ukrepi zaživeli v praksi in se bodo podjetja prijavljala na razpise. Ajdovci so že dobili pozitiven odgovor na ministrstvu za finance, ki ureja področje državnih pomoči. V upravi občine se nadejajo, da bodo prvi razpis objavili pred jesenjo, koliko denarja bodo zagotovili, pa bo znano po sprejemu rebalansa proračuna.

V ajdovski obrtno podjetniški zbornici so zadovoljni, da je občinska politika podprla domače gospodarstvo. Kot pravi direktor zbornice Marko Rondič, gredo spodbude v pravo smer: “Imeli smo sicer nekaj manjših pripomb in vprašanj, splošno pa velja, da so izhodišča primerna. Verjamemo, da bodo ukrepi imeli pozitiven učinek.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano