V Ajdovščini posadili banane

Ajdovska občina je v sodelovanju s svetovalno službo Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica v poskusnem nasadu posadila prve od devetih za tukajšnje kraje manj običajnih sadnih vrst. Med drugim dren, mandelj, aronijo, žižulo, goji jagode, sibirsko borovnico in asimino. Rezultati bodo pokazali, kako se tuje kmetijske kulture obnesejo in ali bile lahko zanimiva tržna niša.

Prve sadike zanimivih in v Vipavski dolini redkih sadnih vrst so 
že posadili. Foto: Alenka Tratnik
Prve sadike zanimivih in v Vipavski dolini redkih sadnih vrst so že posadili. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Na ajdovski občini so v sodelovanju s strokovnjaki svetovalne službe Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica letos začeli projekt uvajanja tujih kmetijskih sort in vzpostavitve poskusnih kontrolnih nasadov. Kot pojasnjujejo na občini, želijo raziskati možnosti pridelave tujih kmetijskih kultur v tem prostoru in poiskati tržne niše za domače kmetijstvo. Prvi nasad z zanimivimi sadnimi vrstami so uredili na zemljišču občine pri tukajšnji centralni čistilni napravi, zanj bo kot upravnik skrbel eden od domačih pridelovalcev. Projekt poskusnih nasadov je povezan tudi z vzpostavitvijo učnega centra Brje, s katerim želi ajdovska občina spodbuditi domače pridelovalce sadja tudi k predelavi, s čimer bi mu dvignili vrednost.

Kot pojasnjuje kmetijski svetovalec Rajko Črv, so se projekta poskusnih nasadov lotili načrtno in preudarno. “Sadne sorte smo izbrali glede na ponudbo in zanimanje v našem okolju. Vse te zanimive sadne vrste so že prisotne v Sloveniji, a gre bolj za ljubiteljsko kot večjo pridelavo.” Kot dodaja, je strokovna analiza tal pokazala, da bi te sadne sorte tu lahko uspevale. Letos kakšnega obilnejšega pridelka še ne gre pričakovati, prvi podatki pa bodo vseeno koristni. “Sadne vrste bodo v Vipavski dolini izpostavljene ekstremnim podnebnim razmeram in vremenskim pojavom, ki se jim moramo prilagajati tudi s tem poskusom. Kar bo tukaj uspevalo, se bo obneslo tudi v manj zahtevnih pogojih. Hkrati je to tudi spodbuda za tukajšnje kmetovalce. Gre za zanimive in modne vrste. Če se bodo tu obnesle, jih bomo lahko ponudili tržišču. Če bo seveda cena primerna za pridelovalce in pridelek zanimiv za kupce.” Med sadnimi vrstami je tudi asimina, ki jo nekateri poimenujejo indijanska banana, zato se med Ajdovci že širijo hudomušne pripombe o ajdovskih bananah. “Mi vsekakor ne bomo sadili banan, ne indijanskih ne ajdovskih,” odgovarja Črv.

Tla poskusnega nasada so strokovno pripravili in gnojili skladno s priporočili, nasad bodo opremili tudi z namakalnim sistemom. Na kmetijskem zemljišču pod hitro cesto medtem urejajo tudi nasad, kamor bodo posadili zanimive in eksotične enoletnice. Med njimi bo najti afriško kumaro, sladki krompir, okro, muškatno bučo, maslenko in druge jedilne buče.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano