V Agroindu si obetajo odkup pridelanega grozdja iz Vipavske doline

Kljub stečaju družbe Agroind je stečajni upravitelj Andrej Perdan na sestanku z vinogradniki postavil ponudbo za odkup letošnjega letnika grozdja. K ponujeni ceni za kilogram grozdja naj bi ajdovska občina namenila še dodatek, ta pa naj bi ceno vsaj približal tisti, ki jih za vipavsko grozdje ponujajo vinarji iz drugih delov države.

Kljub stečaju družbe Agroind je stečajni upravitelj Andrej 
Perdan na sestanku z vinogradniki postavil ponudbo za 
odkup letošnjega letnika grozdja. Foto: Leo Caharija
Kljub stečaju družbe Agroind je stečajni upravitelj Andrej Perdan na sestanku z vinogradniki postavil ponudbo za odkup letošnjega letnika grozdja. Foto: Leo Caharija

VIPAVA, AJDOVŠČINA > "Na vsak način bi morali zagotoviti predelavo grozdja letošnjega letnika tudi v Vipavi, saj je drugače Agroind izgubljen. Če Agroindu ne damo še ene priložnosti, potem je ta zgodba zaključena in naslednje leto se ne bo več o čem pogovarjati," je po sinočnjem sestanku s pridelovalci danes povedal predsednik Kmetijske zadruge Vipava Aleš Kosovel.

Stečajni upravitelj lahko zagotovi plačilo le po prodaji vina iz letošnjega grozdja

Pogovarjali so se tudi o načinih plačila za oddano grozdje, saj je stečajni upravitelj lahko zagotovil plačilo le po prodaji vina iz letošnjega grozdja.

"Glede na vse dogajanje v preteklosti si vsak pridelovalec letos poskuša pomagati po svoje in to je popolnoma razumljivo. Letos je namreč veliko povpraševanja po vipavskem grozdju iz drugih vinogradniških regij, ki so bile prizadete zaradi naravnih ujm. Vsekakor čutimo velik pritisk z vseh strani na prodajo vipavskega grozdja," je povedal Kosovel.

Prav zato se boji, da bo grozdja, ki ga bodo vinogradniki pripeljali v Vipavo, precej manj od predvidenega. Vzrok za tako bojazen je tudi v nekoliko manjši letini kot lani.

"Tiste, ki se z vinogradništvom resno ukvarjajo in imajo za seboj veliko proizvodnjo, obstoj Agroinda močno skrbi. Ob tem se sprašujejo, kam bodo grozdje lahko oddali prihodnje leto, saj je vinogradništvo panoga, kjer je treba delati dolgoročno," je še dejal Kosovel.

Vinogradniki niso dobili celotnih plačil za pretekle letine grozdja

Vinogradniki so na sestanku opozorili tudi, da še niso dobili celotnih plačil za pretekle letine grozdja. Zato se v vipavski kmetijski zadrugi trudijo, da bi s prodajo nekaterih nepremičnin ali najemom posojila zagotovili potrebna sredstva za poplačilo dela letnika 2014 in celotnega lanskega letnika grozdja. Skupno gre za vsoto 1,5 milijona evrov.

Direktor Kleti Brda Silvan Peršolja je pred kratkim povedal, da bi morali vipavsko grozdje predelati v Vipavi in ga prodati pod vipavskimi blagovnimi znamkami. Pri tem pa so jim pripravljeni Brici pomagati, saj je po njegovem mnenju smiselno le povezovanje in sodelovanje vinogradnikov za nastop in prodajo vina na tujih trgih.

Odločitve vinogradnikov iz Vipavske doline še ni, mogoče tudi zato, ker še ni jasno, ali so se ali se bodo ukrajinski lastniki pritožili na vnovično odločitev sodišča o stečaju Agroinda. Prvič jim je to uspelo. Njihovi načrti kljub napovedi vložitve pritožbe niso znani, saj po podatkih novogoriškega sodišča do srede niso dvignili niti sklepa sodišča o stečaju.

STA


Najbolj brano