Uvod bo v Vrhpolju

Ta vikend “začenjajo na polno”, bi lahko rekli, saj bodo tudi na severnem Primorskem številna martinovanja. Na Vipavskem napovedujejo vsa že ustaljena, v Brdih pa dve rajanji čez teden dni. Novega, z dobrodelno noto, na Neblem.

V Novi Gorici,  stičišču vinorodnih območij, so že slavili. Foto: Ambrož Sardoč
V Novi Gorici, stičišču vinorodnih območij, so že slavili. Foto: Ambrož Sardoč

BRDA, VIPAVSKA > V zgornji Vipavski dolini se “sezona čaščenja vina” s prireditvami na prostem in z vinsko-kulinaričnimi večeri na turističnih kmetijah in v gostiščih začenja drevi. Znova napovedujejo niz dogodkov Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem, ki se bodo vrstili še tedne.

Prva javna prireditev bo jutri popoldne v Vrhpolju in Dupljah. Ob 15. uri bodo pri cerkvi uprizorili blagoslov mladega vina, sledilo bo okušanje vin pri tamkajšnjih pridelovalcih. Prihodnji konec tedna pa večje martinovanje na prostem napovedujejo na Brjah. Med drugim bo obsegalo pokušino mladih vin, tradicionalno nabiranje mošta po vasi (z vozom) in krst, kmečko tržnico, pohod, predavanje in seveda ples ob živi glasbi.

Podobno bo prihodnji vikend prav tako že tradicionalno martinovanje v Šmartnem v Brdih. Degustacije vin in oljčnega olja ter krst bodo med drugim spremljali poulično dogajanje, kmečka tržnica, ustvarjalne delavnice, vodeni ogled obzidane vasi. V nedeljo, 13. novembra, bo tudi pohod s spoznavanjem kulturne dediščine in kuhinje Brd.

Novost pa bo praznik vina prihodnjo soboto od 18. ure dalje v športnem parku Čelo pri Neblem, ki ga prireja Žensko dobrodelno društvo Briške busklce v sodelovanju z mladino. Za takšen dogodek značilni program bodo dopolnili z dobrodelnima dražbama otroških izdelkov in vin, poleg drugih nastopajočih pa so medse povabili Slavka Ivančića.

Že v soboto je bilo predmartinovanje v Novi Gorici. Ponudilo je izbor briških, vipavskih in kraških vin. NR


Najbolj brano