Ustvarjajo probleme, kjer jih ni

Nekdanji cerkljanski dijaški dom so po desetletjih propadanja prenovili v večnamenski center za dejavnosti mladih. Ker bo njegovo edino dvorišče ostalo zaprto za avtomobile, je to v Cerknem sedaj “hud” problem. Ogrožalo naj bi varnost otrok in pod vprašaj postavilo celo obstoj vrtca v neposredni bližini. To seveda ni res.

Lepo urejeno dvorišče novega večnamenskega centra bo varna in čista površina za otroke Foto: Saša Dragoš
Lepo urejeno dvorišče novega večnamenskega centra bo varna in čista površina za otroke Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Namesto da bi se ob prenovi doma v večnamenski objekt za center šolskih in obšolskih dejavnosti in kulturno dejavnost veselili, imajo v Cerknem nov “špetir”. Ker bo dvorišče centra ostalo zaprto za avtomobile, je del javnosti zagnal vik in krik, da bo s tem ogrožena prometna varnost otrok, saj bodo morali starši z njimi do vrtca prehoditi nekaj več metrov. Še huje: vrtcu naj bi zaradi pomanjkanja parkirišč grozil odvzem uporabnega dovoljenja.

Prepir za oslovo senco

Ko smo to prebrali na prvi strani lokalnega časopisa Idrijske novice, smo pomislili, da gre za slabo šalo. Namesto zaprtega parkirišča, sedaj lepo urejenega dvorišča novega centra, ki je med šolo, vrtcem in športnimi igrišči prej ogrožalo varnost otrok kot jo omogočalo, je na nasprotni strani objekta urejeno veliko, novo parkirišče. Nima še uporabnega dovoljenja, a vodstvo občine zagotavlja, da ga bo kmalu pridobilo. Funkcionalno zemljišče nekdanjega dijaškega doma pa tega niti ne bi moglo pridobiti, saj parkiranju ni bilo nikoli namenjeno. Avtomobili so ga zasedli le zato, ker je propadalo.

A ravnatelj Osnovne šole Cerkno Milan Koželj in vodja vrtca v njenem okviru Adelka Vončina pravita, da v prometno očiščeni površini resnično ne vidita prednosti, pač pa grožnjo vrtcu in prometni varnosti otrok.

“Lani smo ob nenadni informaciji, da bomo med prenovo doma ostali brez obeh parkirišč ob njem, morali na hitro preurediti varne poti v šolo. Potrpeli smo v dobri veri, da bosta obe površini po obnovi spet na razpolago. Namesto tega se je na prometno varni površini pojavila estetsko urejena ploščad, ki poraja pomisleke. Zaradi prometne varnosti otrok in zaradi ustreznega števila parkirnih mest, ki so potrebna za obratovalno dovoljenje vrtca,” utemeljujeta tudi v imenu staršev.

Na vprašanje, zakaj na starše v šoli ne vplivajo vzgojno in jim dopovejo, da bosta na površini ob treh šolskih zavodih brez avtomobilov otrokom resnično zagotovljena varnost in čisto okolje in da se zanju splača namesto dvajset prehoditi sto metrov do vrtca, Koželj ponovno odgovarja, da bo varnost otrok brez parkirišča ogrožena. In da je za zagotovitev varnosti odgovoren on. Vončinova pa, da je na starše, ki otroke v vrtec oddajajo v hudi časovni stiski, težko vplivati.

Že padajo prijave

Sicer razkošen pravilnik o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtcev ni tako tog, kot se bojita Koželj in Vončinova oziroma tisti del politične javnosti, ki je “v nebo vpijoč problem” prijavil pristojni inšpekciji. Kjer je to možno, pravilnik res predvideva po dve parkirišči na oddelek vrtca, kjer pa ni (in v večini vrtcev po Sloveniji ni), pa je pravilniku mogoče zadostiti z znatno manjšim številom parkirišč.

Župan Miran Ciglič, ki je z vsem tem pisno seznanil vodstvo šole, v novemu sporu prepoznava politične motive zoper sebe. “Novo parkirišče na drugi strani centra z več kot 20 parkirnimi mesti, še drugo novo parkirišče v neposredni bližini in tretje, za katerega se dogovarjamo, na novo urejen pločnik za dostop učencev višje stopnje na željo šole, nameščeni dve tabli 'Vi vozite' in še dve, ki ju bomo namestili, pričajo o skrbi občine za varnost otrok in urejanje prometa v kraju. Niso pa to problemi od danes, pač pa trajajo že desetletje in več,” pojasnjuje.

Pogovarjajo se le še prek inšpekcij

Koželj poudarja, da so imeli na sedaj nedostopnem dvorišču tudi kontejner za vzgojno akcijo zbiranja odpadnega papirja. Ker je bil v zadnjem času nedostopen, so imeli resne prometne zadrege in slabši učinek akcije. “Pred tremi leti smo zbrali 26, lani 19, letos - ob spremenjenih prometnih poteh - pa le še 17 ton odpadnega papirja. Zato nas je župan prijavil šolski inšpekciji, ker da ne spoštujemo njegove pobude za spodbujanje aktivnosti učencev in možnosti priložnostnega zaslužka. To vzgojno akcijo bi vsekakor radi ohranili in zanjo v dogovoru z gasilci že iščemo nadomestni prostor,” pravi ravnatelj.

Župan za PN potrjuje, da je vodstvo šole prijavil. Marca je skupaj z njo šolski inšpekciji posredoval tudi zahtevek za nadzor dela ravnatelja Koželja v še devetih drugih zadevah, povezanih z delom in vodenjem šole. Doslej, kot pravi Koželj, so se inšpektorji v šoli oglasili petkrat, septembra jih čaka redni nadzor. ”Rezultatov še nimamo, a sam vztrajam, da vse zahteve župana preverijo natančno,” poudarja Koželj. Na večno vprašanje obema, zakaj se pogovarjata prek inšpektorjev in kopičita probleme, kjer jih ni, oba zagotavljata, da sta pripravljena na pogovor. Prvega koraka pa ni pripravljen storiti ne eden ne drugi ... SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano