Uspešni bodo, če bodo delali skupaj

Medtem ko je Idrija skupaj z Logatcem septembra oblikovala svojo Lokalno akcijsko skupino, so se v Cerknem odločili ostati v posoški. Ker vezi med občinama zahtevajo sodelovanje, bo v idrijski LAS naposled pristopilo tudi Cerkno.

Sodelovanje med Idrijo in Cerknim je skoraj nuja. Kmečke tržnice  z domačimi produkti brez cerkljanskih pridelovalcev si, na primer, ni mogoče zamisliti ...  Foto: Saša Dragoš
Sodelovanje med Idrijo in Cerknim je skoraj nuja. Kmečke tržnice z domačimi produkti brez cerkljanskih pridelovalcev si, na primer, ni mogoče zamisliti ...  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Na nedavni prvi skupščini Lokalne akcijske skupine (LAS) Idrija - Logatec so člani brez omahovanja sprejeli pobudo cerkljanskega župana Jurija Kavčiča, da se ji pridruži še občina Cerkno.

Kavčičeva pobuda je bila pričakovana. Bolj je presenetil bivši svet občine Cerkno, ko se je s preglasovanjem odločil ostati v bivši LAS, ki jo upravlja Posoški razvojni center. Z njegovim delom in izkupičkom minulega obdobja so bili bivši župan Miran Ciglič in del svetnikov zadovoljni in uspešne zgodbe niso želeli prekiniti. Že tedaj pa je svetniška skupina SLS opozarjala, da sta Idrija in Cerkno zlasti na področju razvoja podeželja, ki ga prvenstveno spodbujajo projekti LAS iz programa EU LEADER, preveč tesno povezana, da bi hodila po ločenih razvojnih poteh.

Skupna so vsa izobraževanja, mnoga društva in številni projekti. Kmečke tržnice lokalnih produktov, ki velja za najuspešnejši projekt minulega obdobja, si v Idriji brez cerkljanskih pridelovalcev hrane ni mogoče zamisliti. Občinama je namenjena tudi razvojna agencija (to pove tudi njeno ime: idrijsko cerkljanska), ki bo upravljala novi LAS. Darja Lahajnar, ki prepleta vse niti projektov, zagotavlja, da bodo v prihajajočem obdobju vse doslej uspešne nadgradili. Sočasno imajo pristopniki pripravljenih več deset novih projektov.

Z množico izvedenih projektov je bila v minulem obdobju zadovoljna tudi Idrija, a je izračunala, da bo v samostojni skupini iztržila precej več. Idrijski župan Bojan Sever, ki ga je skupščina imenovala za prvega predsednika LAS, poudarja, da bo v tem obdobju poudarek na sodelovanju in partnerstvih.

Kot pravi, so zato vrata odprta vsem, ki so se pripravljeni lotiti resnih, večjih povezovalnih razvojnih projektov. Obetajo si tudi sodelovanje s posoškim LAS, saj Posočje in Idrijsko-Cerkljansko nesporno povezuje precej sorodnih vsebin in z njimi povezanih načrtov. Partnerje bodo iskali po vsej Sloveniji in na tujem. LAS pa ostaja odprt za vse iz treh matičnih občin, ki bi pod streho radi spravili kakšen program z njegovo pomočjo.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano