Urgentno je treba graditi

V Šempetru so si oddahnili. Država je končno odobrila denar za gradnjo dolgo pričakovanega urgentnega centra v bolnišnici. Gradbinci naj bi zakopali v decembru. Biti pa bodo morali kar hitri, saj mora biti urgentni center zgrajen do konca prihodnjega novembra.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER > Gradnja prepotrebnega in dolgo pričakovanega urgentnega centra v šempetrski bolnišnici je bila nekaj mesecev odvisna od enega podpisa. Po tem, ko je Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) kar precej časa preverjala proceduro za dodelitev 3,7 milijona evrov iz blagajne EU in slabih 700 državnih tisočakov, je čakanja konec. Ministrica brez listnice, pristojna za razvoj in kohezijo Alenka Smerkolj je včeraj le podpisala “odločbo o dodelitvi sredstev za projekt Urgentni center Nova Gorica”.

Na ministrstvu za zdravje, ki bo uradno gradilo in opremljalo približno 7,2 milijona evrov vreden center, so zadovoljni. “Prejem odločbe o dodelitvi sredstev vam lahko potrdimo. so potrdili včeraj. Ministrstvo za zdravje bo nemudoma speljalo vse aktivnosti, da bo lahko pogodba z izvajalci podpisana čim prej,” so potrdili včeraj. Izvajalce, ki bodo gradili in opremljali center - podjetja IMP PPS, Kolektor Koling in CPG - so izbrali že septembra, kljub temu pa še ne morejo najaviti, kdaj bodo z njimi podpisali pogodbo in kdaj bodo ti začeli graditi. “Najprej mora biti na vladi potrjena uvrstitev v Načrt razvojnih programov, šele potem lahko sledi podpis pogodbe,” so pojasnili na ministrstvu. Vlada se sestane jutri, za zdaj pa še ni potrjeno, ali bo odločala tudi o uvrstitvi urgentnega centra v NRP.

Gradbinci v vsakem primeru ne bodo zakopali pred decembrom. Tudi z roki bodo precej na tesnem. Urgentni center mora biti namreč zgrajen do 30. novembra prihodnjega leta, sicer bo morala država denar iz kohezijskega sklada EU vračati.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano