Urejenost je ogledalo mesta

Akcija Ogledalo mojega okolja je sinonim skrbi za urejeno okolje. Turistična društva Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba in Solkan jo letos pripravljajo že 28. zapored. “Opaziti je, da je z leti okolje bolj urejeno,” pomen akcije poudarja predsednik TD Nova Gorica Slavko Šuligoj. Priznanja bodo podelili 3. decembra.

Slavko Šuligoj  Foto: Mitja Marussig
Slavko Šuligoj  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > “Ko je društvo začelo akcijo, smo ocenjevali le urejenost gos-tinskih lokalov in šol, na zaključni prireditvi je bilo 20 ljudi. Danes ocenjujemo 20 področij, na zaključni prireditvi pa se zbere čez 250 ljudi,” vse večjo odmevnost akcije opiše Slavko Šuligoj.

> Komisije se na delo podajo v začetku junija. Kako veliko območje pregledate vsako leto?

“Komisije pregledajo približno 400 objektov. Tri društva namreč pokrivamo območje od Svete Gore do Vrtojbe, kjer živi približno 25.000 ljudi. Nagrade se podeljujejo v sedmih kategorijah. Ocenjujejo se okolice šol, podjetij, javnih stavb, zelenice, balkoni, spomeniki, lokali, prodajalne in podobno. Letos smo dodali še mestne četrti, trge, parke, ulice ...”

> Čemu dajete pri ocenjevanju največji poudarek?

“Zunanji izgled je na prvem mestu, a še zdaleč ni edini kriterij. Teh je veliko. Pri lokalih poleg urejenosti ocenjujemo kakovost ponudbe, odnos zaposlenih in podobno. Pri ostalih kategorijah imajo prednost tisti, ki imajo neposredno zvezo z obiskom turistov.”

> Kako sodelujete s KS in občinami?

“Opažamo, da KS morda premalo sodelujejo s turističnimi društvi, vsaj novogoriška. Ta bi morala, skupaj z občino, poskrbeti za urejeno okolje. Naš cilj je, da odgovorne opozorimo težave, skupaj bi jih morali odpravljati. Prva instanca, na katero se obrnemo, pa je KS. Žal v Novi Gorici to doslej ni teklo vedno najbolje.”

> Zato pa že dolgo uspešno sodelujete s šolami, saj vsako letos objavite likovni in prozni natečaj. Koliko otrok sodeluje?

“Približno 300. Pravimo, da turizem smo ljudje. Otroci vidijo svojo okolico s svojimi očmi. Z likovnimi in proznimi deli nas opozorijo, kaj bi bilo treba spremeniti. Tisti, ki so bili otroci, ko smo pred 28 leti začeli z akcijo, so zdaj odrasli. In lahko dejavno pripomorejo k urejenemu okolju. Učenci bodo letos ustvarjali na temo stoletnice prve svetovne vojne, urejenosti šolskega okolja, novost pa je, da bodo predlagali tudi idejo za turistični spominek Nove Gorice, ki ga, žal, še vedno nimamo.”

> ”Šolski” del akcije je že nekaj let čezmejen ...

“Pred šestimi, sedmimi leti smo se povezali s slovenskimi šolami iz Gorice in okolice. Letos smo vključili še eno šolo. Veseli smo, da smo uspeli akcijo nadgraditi.”

> Je po vašem mnenju okolje po zaslugi akcije bolje urejeno?

“Seveda, vse bolj je urejeno. K temu pripomore tudi naša akcija, gotovo.”

> Razlog je verjetno tudi v tem, da podeljujete antinagrado osat ...

“Seveda. Tu upoštevamo pripombe in predloge vseh občanov, ne le članov komisij.”

> Ali osat spodbudi odgovorne, da popravijo napake?

“Da, glavnina osatov, ki smo jih podelili, je dosegla svoj namen. Od leta 1996 smo jih podelili 29. Od tega se jih je 19 'rešilo', to pomeni, da so odgovorni stvari uredili. Res pa je, da nekateri objekti ali območja dobijo osat tudi večkrat, a se stvari ne rešijo. V večini primerov pa se. Vedno pa gledamo širše. Osata se ne podeli zaradi, denimo, nepokošene trave.”

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano