Urejajo območje slapa, ki pritegne vse več sprehajalcev

Z naravno znamenitostjo slapom Kozjak povezana infrastruktura postaja vse bolj urejena. Od letošnjega poletja je na voljo urejeno parkirišče, obenem pa razpredajo še dodatne sprehajalne poti.

Višje ob Soči načrtujejo v Otoni še eno brv za krožno povezavo proti Kobaridu Foto: Neva Blazetič
Višje ob Soči načrtujejo v Otoni še eno brv za krožno povezavo proti Kobaridu Foto: Neva Blazetič

KOBARID > “V nestanovitnem vremenu, ko se naši gostje ne odločajo za daljše pohode, kolesarjenje ali vzpone v hribe, je za bližnje naravne znamenitosti, kot je slap Kozjak, veliko zanimanje,” ugotavlja vodja TIC v Kobaridu Tatjana Humar.

Načrtujejo dodatno brv čez Sočo

Zgolj dva kilometra dolga sprehajalna pot je namreč “prijazna” oziroma nezahtevna in zato kot nalašč za družinske sprehode. K slapu se v zadnjih dneh vijejo kolone obiskovalcev, ki jih med potjo nagradi pogled na osem metrov visok slap Mali Kozjak in seveda osupljivo okolje Velikega Kozjaka, ki pada 15 metrov globoko.

Sprehajalna pot je urejena in se prek brvi navezuje tudi na desni breg Soče proti Trnovemu oziroma v nasprotno smer mimo kampa Lazar proti Kobaridu. Na levem bregu pa je z nje možen dostop na urejeno soško pot z atraktivnimi razgledi na Sočo. Od tem vodi neurejena povezava proti Magozdu. Ko bodo zgradili še eno brv, bo tudi pri Otoni možna krožna povezava.

Parkirišče bodo razširili in asfaltirali

Zelo dobrodošlo je pred poletjem urejeno parkirišče v Zaročišču, kjer je izhodišče za sprehod proti Kozjaku. Del denarja za to je prispevala kobariška občina, z njim upravlja LTO Sotočje.

Kot pravi Tatjana Humar, imajo tam še precej načrtov. “Ker avtobusi ne smejo parkirati, nameravamo urediti zanje obračališče, da turistom ne bo treba peš iz Kobarida. Če bo vse po sreči, bomo parkirišče povečali in tudi asfaltirali. Namestili smo informativne table in parkomat. Za uro parkiranja od 8. do 18. ure je treba odšteti evro,” našteva Humarjeva.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano